MINISTR VULIN I KEDŽI SAGLASNI: Strateško partnerstvo Srbije i Kine na najvišem nivou

Novosti online

27. 05. 2021. u 13:30

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin održao je danas video sastanak sa državnim savetnikom i ministrom javne bezbednosti Narodne Republike Kine Džao Kedžijem, koji je jedan od najviših funcionera kineske države.

МИНИСТР ВУЛИН И КЕЏИ САГЛАСНИ: Стратешко партнерство Србије и Кине на највишем нивоу

Foto: MUP

Ministar Vulin je na samom početku sastanka preneo bratske pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandara Vučića upućene predsedniku NR Kine i generalnom sekretaru CK KP Kine Siu Đinpingu i bratskom kineskom narodu.

Ministar unutrašnjih poslova Vulin se zahvalio NR Kini na principijelnom stavu po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo u Interpol.

Ministar Vulin je tokom razgovora podvukao da se na primeru pandemije korona virusa najbolje videlo šta sve dobro i veliko može da učini jedna slobodna i samostalna država kakva je Kina i istakao da Srbija, takođe, tim putem korača.

Foto: MUP

- Srpski narod je zahvalan kineskoj državi ne samo zato što ste nam donirali tri miliona vakcina i ogromnu količinu medicinske opreme, već zato što ste to uradili u trenutku kada je Srbiji bilo najteže i kada je Kini bilo najteže, sve ono što je trebalo vama vi ste podelili sa nama. Za vašu velikodušnu pomoć ništa niste tražili za uzvrat, a posebno ne političke ustupke. Pravovremene i opsežne mere koje je vaša država preduzela u borbi protiv kovida, izazvale su veliko poštovanje u Srbiji i probudile nadu. Vi ste dokazali šta može da uradi samostalna i sloboda zemlja koja se oslanja na sopstvene snage. Tim putem i mi koračamo - kazao je ministar Vulin.

- Ličnim angažmanom dvojice predsednika, Vučića i Đinpinga, naše sveobuhvatno strateško partnerstvo je dostigao razmere neviđenog nivoa - istakao je ministar javne bezbednosti Kedži.

Državni savetnik i ministar javne bezbednosti NR Kine Džao Kedži pohvalio je rezultate Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Foto: MUP

Ministar Vulin je ponovio da će Srbija nastaviti sa aktivnom podrškom NR Kini po pitanju nastojanja Tajvana za članstvo u Inrerpol.

Dvojica ministara dogovorila su niz zajedničkih vežbi, konsultacija i obuka između pripadnika svojih ministarstava, posebno kada je reč o oblastima borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Ministar unutrašnjih poslova prihvatio je poziv svog kineskog kolege državnog savetnika i ministra javne bezbednosti NR Kine Džao Kedžija da u narednom periodu poseti Kinu.

Ministar Vulin je podsetio da je NR Kina bila uz Srbiju i tokom NATO agresije i bombardovanja 1999. godine, da je tokom bombardovanja, pored srpskog naroda stradala i kineska ambasada, kao i kineski državljani i da Srbija to nikada neće zaboraviti, niti prestati da traži odgovornost onih koji su te užasne zločine počinili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori