FISKALIZACIJA USPORILA PRAVDU: Suđenja se odlažu

Z. Z.

26. 05. 2021. u 06:33

I DRUGI dan crnogorski advokati su u štrajku. Tako će ostati sve do ispunjenja njihovih zahteva, a to je da budu izuzeti od primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, koji i definitno stupa na snagu 1. juna.

ФИСКАЛИЗАЦИЈА УСПОРИЛА ПРАВДУ: Суђења се одлажу

Foto: Arhiva VN

Samo prvog dana obustave rada u Osnovnom sudu u Podgorici odloženo je 78 od ukupno 126 zakazanih suđenja, a u Višem sudu nije održano nijedno ročište, a bilo ih je zakazano pet.

- U većini predmeta pojavile su se stranke koje su imale kvalifikovane punomoćenike koji su tražili odlaganje suđenja zbog odsustva advokata - saopštila je Ivana Becić, portparolka podgoričkog Osnovnog suda.

Štrajk crnogorskih advokata je neprimeren potez kojim se šalje loša poruka građanima. To je ocenio Blagota Mitrić, bivši sudija Ustavnog suda i profesor na Pravnom fakultetu.

- Neprimereno je da ljudi koji rade tako human posao, iako ga rade za novac, ugroze pravo građana da ih brane pred sudovima, pružaju pravnu pomoć. Kako Ustav propisuje pravo na pravnu pomoć onda se pravo na štrajk može ograničiti radi zaštite javnog interesa, a zar nije upravo javni interes pravo na odbranu i pravnu pomoć - prokomentarisao je profesor Mitrić.

Sada se nagađa da bi postupke crnogorskih branilaca mogli preuzeti advokati iz regiona.

Podrška štrajku je stigla iz susedne Srbije.

- Advokatska komora Srbije naložila je advokatima da tokom trajanja obustave rada u Crnoj Gori ne pristupaju sudovima i drugim državnim organima i da ne krše odluke Advokatske komore Crne Gore - piše u saopštenju Advokatske komore Srbije.

SPAJIĆ: ZAKON JEDNAK ZA SVE

IZ Ministarstva finansija ukazali su da je štrajk neustavan i pozvali da se nastave razgovori sa advokatima, ali o primeni fiskalizacije.

- Advokati koji nisu dali saglasnost za pravno neutemeljenu obustavu rada treba da nastave sa redovnim obavljanjem svojih aktivnosti. Pokažimo da svi želimo državu u kojoj će zakoni jednako važiti za sve - poručio je na "Tviteru" Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)