DRAMA u Libiji zaokuplja pažnju širom sveta. Mišljenja su podeljena i kreću se od zagovaranja što žešće intervencije zapadnih sila do potpuno oprečnih - da je libijski narod i njihovog lidera Moamera el Gadafija trebalo ostaviti da sami reše probleme koji potresaju zemlju.

Evo kako izgleda hronologija događaja koji su obeležili pobunu u Libiji:

* 15. februar - Protesti u gradu Bengaziju počeli posle hapšenja jednog advokata, istaknutog kritičara vlasti. U tim sukobima povređeno je 14 ljudi.

* 19. februar - Libijske specijalne snage upale u kamp demonstranata u Bengaziju i napale više stotina učesnika antivladinih protesta.

* 21. februar - Situacija u Libiji se dramatično pogoršala nakon vesti da su vojni avioni gađali demonstrante u Tripoliju, a snage reda masakrirale demonstrante u nekim delovima grada koji se bune protiv vlade. Međunarodna federacija za ljudska prava saopštila da je u Libiji od početka antivladinih protesta stradalo 300 do 400 ljudi i da su demonstranti zauzeli nekoliko gradova, uključujući Bengazi na istoku i Sirt na severu zemlje.

* 22. februar - Gadafi je pozvao vojsku, policiju i svoje pristalice da uguše pobunu i zapretio demonstrantima krvoprolićem. Svetski mediji javili da je vojska počela da prelazi na stranu naroda. Libijske diplomate u UN u Njujorku objavile da prekidaju svoje veze sa vladom u Tripoliju i da podržavaju demonstrante.

* 25. februar - Snage lojalne Gadafiju započele oštar protivudar na demonstrante.


* 26. februar - Libijske opozicione snage formirale prelaznu vladu na istoku zemlje, a za nasilje nad antivladinim demonstrantima okrivljuju isključivo Gadafija, saopštio bivši ministar pravde Mustafa Mohamed Abud Ajleil.

* 27. februar - Libijski režim podelio oružje pristalicama, postavio kontrolne punktove i izveo vojne patrole na ulice prestonice Tripolija. - Komesarijat UN za izbeglice objavio da je u sedam dana iz Libije zbog sukoba, u susedne zemlje prebeglo skoro 100.000 ljudi, uglavnom, stranaca.

* 28. februar - Opozicone snage preuzele kontrolu u nekoliko gradova na zapadu Libije.

* 1. mart - Libijski pobunjenici saopštili da su formirali vojni savet u Bengaziju. Gadafi izjavio da će u slučaju strane intervencije u Libiji poginuti hiljade građana i poručio da je spreman da raspravlja o ustavnim i zakonskim promenama bez primene nasilja.

* 3. mart - Predsednik Venecuele Ugo Čaves razgovarao sa Gadafijem o stvaranju saveza prijateljskih država, kako bi pomogle u pronalaženju rešenja za libijsku krizu. SAD odbacile venecuelanski predlog za posredovanje u rešenju krize.

* 7. mart - Gadafi optužio Francusku za mešanje u unutrašnje poslove Libije i Al Kaidu za antirežimsku pobunu u zemlji. Saadi Gadafi, jedan od sinova libijskog vođe, izjavio je da će u Libiji izbiti građanski rat ukoliko njegov otac siđe sa vlasti.

* 8. mart - NATO doneo odluku o uvođenju 24-časovnog nadgledanja Libije izviđačkim avionima "avaks".

* 9. mart - Gadafi optužio zapadne zemlje, pre svih Francusku, da planiraju da naprave koloniju od njegove zemlje bogate naftom.

* 11. mart - Protivnici Gadafija odbili kontraofanzivu snaga lojalnih libijskom vođi u Ras Lanufu, ali su apelovali na strane sile da uvedu zonu zabrane letenja kako bi bili zaustavljeni novi napadi avionima na njihove položaje.

* 12. mart - Arapska liga pozvala UN da uvedu zonu zabrane leta nad Libijom i navela da je to neophodno zbog sigurnosti libijskih građana.

* 13. mart - Jedan od komandanata Al Kaide Abu Jahia al-Libi pozvao Libijce da svrgnu režim Gadafija i uspostave islamsku vladavinu u zemlji. On je u video poruci rekao da je posle pada režima u Egiptu i Tunisu, sada na redu Gadafi.

* 14. mart - Vladine snage ušle tenkovima u grad Zavija, zapadno od Tripolija, koji su držali pobunjenici. Gadafi nazvao pobunjenike u toj zemlji "pacovima i psima lutalicama", i optužio Zapad da "želi da pokrade libijsku naftu".


* 17. mart - Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba svih neophodnih mera da bi se zaštitili civili od napada trupa Gadafija. U tekstu se državama članicama UN daje ovlašćenje da preduzmu sve neophodne mere da bi zaštitile civile od napada vlade Libijske Arapske Džamahirije.

* 18. mart - Libijske vladine snage proglasile prekid vatre. Samo četiri sata posle toga, pobunjenici u Libiji saopštili su da Gadafijeve snage nastavljaju s napadima. * 19.marta-Libijski lider upozorio zapad da ne preduzima vojnu intervenciju protiv njegove zemlje jer bi to bila "čista agresija". On je naglasio da je narod te afričke zemlje spreman da "umre za njega".