U MEĐUNARODNIM vodama, nedaleko od Venecuele, kod ostrva Aruba, na brodu "Aresa", u zajedničkoj akciji policija četiri države, zaplenjeno je više od pet tona kokaina. Uhapšeno je šest članova posade i kapetan. Među privedenima su četiri državljanina Crne Gore, pomorci Vasko Radonjić (50), Nikola Markić (29) i Mihailo Đorđević (58) iz Kotora, kao i Cetinjanin Dragoljub Živković (67).

Akcija policije Crne Gore, MUP Srbije, policija Velike Britanije i Holandije, kao i obaveštajnih službi više zemalja, trajala je nekoliko meseci. Brod "Aresa" plovio je pod zastavom Kameruna, a početkom februara je isplovio iz Surinama. Pristao je u venecuelanskoj luci Gvaranao i posle nekoliko dana nastavio dalje. Navodno, krajnje odredište mu je bila Grčka, odnosno luka u Solunu.

O toku velike akcije, policije zemalja koje su u tome učestvovovale izveštavane su iz sata u sat, svakoga dana. Brod je bio pod prismotrom celom rutom plovidbe duž Južne Amerike, a posebno tokom ulaska i izlaska iz luka u koje je pristajao.

Kada se tokom operacije praćenja "Aresa" došlo do operativnih podataka i preciznih informacija da je kokain ubačen u brod, i da je 23. februara uveče krenuo iz luke u Venecueli, plovilo je presretnuto dva dana kasnije kod Arube. Kokain, prema nezvaničnim informacijama, potiče iz Kolumbije.

Portal "24 ora", koji je objavio i slike hapšenja osumnjičenih pomoraca, naveo je da je kokain bio spakovan u 200 paketa od kojih je svaki bio težine 25 kilograma. Ovaj medij objavljuje i da je, navodno, uhapšeno desetoro Evropljana, ali crnogorska i srpska policija nemaju taj podatak. Privedeni Crnogorci sprovedeni su u policijsku stanicu na Arubi.

Privođenje članova posade / Foto "Ora24"


U ovom trenutku se nagađa i da bi mogli da budu prebačeni u Holandiju. Ispituje se da li su znali šta je na brodu, odnosno kakva je njihova uloga u krijumčarenju ovih tona kokaina.


Sada se nagađa i čiji bi ovaj tovar, koji se procenjuje na više desetina miliona evra, mogao da bude. Nagađa se da je novac zajednički uložilo nekoliko kriminalnih grupa, a da je iz Soluna droga trebalo da dalje bude transportovana kopnenim putem.


Inače, u solunskoj luci nedavno je, takođe, bila zaplenjena određena količina narkotika, za koju se nagađalo da pripada jednom od kotorskih klanova - "škaljarskom". Pored Crnogoraca, prema operativnim podacima obaveštajnih službi regiona, u Grčkoj su primećene i kriminalci iz Srbije. Veruje se da su mnogi transporti kokaina iz Južne Amerike sada usmereni ka grčkim lukama.

Deo otkrivenog tovara narkotika


ARESA

MEDIJI u Venecueli izveštavaju da je "Aresa" proizvedena 1978. godine i da je registrovana od početka kao teretni brod. Kapacitet mu je 2.649 tona, dugačak je 95 metara i širok 13 metara. Njegov identifikacioni signal je TJMC15. Na sajtu "Ora 24" navodi se da je kolumbijska vojska, na svom tviter-nalogu, objavila da su učestvovali u akciji sa kolegama iz Holandije.