Kod Berana proslavljen Dan državnosti Srbije: Vasojevići slave Sretenje

Novosti Online/ M. S.

16. 02. 2020. u 13:07

Код Берана прослављен Дан државности Србије: Васојевићи славе Сретење
U organizaciji Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline proslavljen je Dan državnosti Srbije-Sretenje
U organizaciji Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline proslavljen je Dan državnosti Srbije-Sretenje.

Delegacija je posetila spomenik Poličanima i srpskim vojnicima koji su ovde 1915.godine umrli prilikom povlačenja srpske vojske. O ovom događaju je posle zapaljenih sveća kod spomenika govorio Goran Kiković,srpski istoričar u Crnoj Gori i predsednik SNO Vasojevića i Limske doline, koji je istakao da je pre dva dana delegacija Srpske narodne odbrane prisustvovala prijema u Nikšiću povodom Dana državnosti Srbije na poziv ambasadora Vladimira Božovića.

 -Danas smo ovde na kršnoj Polici kod spomenika Poličanima i srpskim vojnicima koji su ovde 1915.godine umrli prilikom povlačenja srpske vojske. Ovaj spomenik je podignut 1998.godine.Uvažena braćo danas je veliki praznik. Srbija danas slavi Sretenje – dan državnosti koja je baš 15. februara oblikovana na dva načina – Prvim srpskim ustankom 1804. godine kojega je podigao Vožd Karađorđe Petrović u Orašcu i prvim Ustavom Knjaževstva Srbije 1835. godine, tada jednim od najdemokratskijih u Evropi, kazao je Kiković, podsećajući na odjek Prvog srpskog ustanka na prostor oblasti Vasojevića i Polimlja.

-Posle boja na Lopatama, vasojevićki prostor je i u narednih pedesetak godina bio stalno napadan, razaran i pokoravan od strane Turaka, naročito župnija mesta u dolini Lima i gornjeg toka reke Tare. Početkom 19. veka Vasojevići su se opet odmetnuli od Turaka, i organizovano u saradnji sa srpskim ustanicima počeli da vode učestale borbe za oslobođenje. Tako, u boju na Suvodolu kod Sjenice 1809. godine, Brđani, među kojima su bili najbrojniji Vasojevići, u sadejstvu sa Karađorđevim ustanicima (bilo ih je oko 700), do nogu su potukli Turke.

Za ovaj podvig vasojevićki prvaci i ostali Brđani su na Vidovdan te godine dobili više barjaka od Karađorđevih ustanika, koje su nadalje čuvali i nosili u bojevima sve do konačnog oslobođenja od Turaka i pripajanja Crnoj Gori (1857). Kako piše Tomaš Katanić, Vasojevići (istorijska zbivanja),barjake su, po ovlašćenju Karađorđa ustanicima delili njegove vojvode: Čolak Anta Simonović, Hadži Prodan Gligorijević i Raka Ljevajac. Od Vasojevića barjake su dobili: Miloš Vešović iz Lijeve Rijeke, Radoslav Vulević iz Trešnjeva, Novo Dragović, Veličko Tomašević iz Lušca, Aleksa Kragović iz Petnjika, čiji se potomci po barjaku prozvaše Barjaktarovići, Perko Pešić iz Lubinca, ZArije Čukić iz Trešnjeva i jedan Laban, predak Ugrenovića iz Gračanice čije ime nije zabelženo. Prema pisnju Miomira Dašića barjak su dobili i Grujići iz Šekulara. Podela barjaka Vasojevićima i ostalim Brđanima vršena je na masovnom i svečanom skupu u Kraljštici gdje se bilo okupilo ''malo i veliko, staro i mlado'' koji su hteli da vide svoje vojvode i čuju njihovu reč. Govori vojvodâ i dioba barjakâ bili su propraćeni velikim narodnim veseljem i pucnjavom iz pušaka. Nešto kasnije, sa napredovanjem ustaničkog pokreta, razvijen je i poboden jedan barjak na samom izvoru Lima pored Plavskog jezera, jer je Karađorđe imao nameru da oslobodi i Plav i Gusinje, ali ga je u tome sprečila pogoršana situacija u Srbiji, te je pod hitno morao da se vrati. Postoje ozbiljni istorijski izvori koji tvrde da su se tada Vasojevići pripojili Srbiji, kazao je Kiković.


Mi iz Udruženja okupljenih oko Srpske narodne odbrane poštujemo ovaj dan i zbog ovoga što sam rekao na kraju da smo se ujedinili 1809.sa Srbijom, međutim istorijske okolnosti nam nisu išle na ruku i kasnije ćemo se 1912.pripojiti Crnoj Gori kojoj i danas pripadamo. Sretno nam Sretenje, zaključio je Kiković.
                          

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije