Sobranje ratifikovalo Protokol o prijemu u NATO: Zastava Alijanse ispred zgrade u Skoplju

Tanjug

11. 02. 2020. u 17:37

Собрање ратификовало Протокол о пријему у НАТО: Застава Алијансе испред зграде у Скопљу

Arhiva V.N. - Foto: Tanjug

Sobranje je sa 114 glasova "za" usvojilo Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma o pristupanju Severne Makedonije u NATO savezu
Sobranje je sa 114 glasova "za" usvojilo Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma o pristupanju Severne Makedonije u NATO savezu.


Kako prenosi portal Plusinfo, Zakon će imati odloženo dejstvo i i stupiće na snagu nakon što Španija ratifikuje Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO, a što se očekuje u martu.


Predsednik Sobranja Talat Džaferi rekao je da makedonski put ka NATO nije bio uopšte lak, a poslanicima Sobranja obratili su se predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Oliver Spasovski i koordinatori poslaničkih grupa.


Pročitajte još: Sobranje jednoglasno za Deklaraciju o članstvu u NATO


Zbog prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april odlučeno je da se Protokol o pristupanju NATO ratifikuje ranije, odnosno pre ratifikacije u svim zemljama članicama NATO, a kako Severna Makedonija ne bi odložila ulazak u NATO zbog izbornog procesa.


NATO ZASTAVA ISPRED ZGRADE SOBRANjA U SKOPLjU


Nakon svečane sednice Sobranja na kojoj je izglasan Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma, NATO zastava je istaknuta zajedno sa makedonskom ispred zgrade makedonskog parlamenta.


Kako prenose makedonski mediji, prethodno je Sobranje sa 114 glasova "za" izglasalo Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma koji će stupiti na snagu nakon ratifikacije Protokola NATO u španskom parlamentu.


Severna Makedonija nakon ovog čina postaće 30. članica NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije