Ikonostas za crkvu na litici

B. DABIĆ

21. 10. 2019. u 16:49

Иконостас за цркву на литици

Crkva Svetog Tome

Nakon sanacije koje su pre nekoliko godina uradili meštani crmničkog sela Limljani. Već 12 vekova odoleva zubu vremena, ali i prkosi zakonima fizike

CRKVA Svetog Tome, koju je klizište pomerilo oko 150 metara i zarotiralo za 45 stepeni opstaje na litici duže od 120 godina. Nakon sanacija koje su pre nekoliko godina uradili meštani crmničkog sela Limljani u kome se nalazi crkva, verski objekat je sada dobio ikonostas od klesanog kamena.

Meštani s ponosom pričaju o seoskoj crkvi koju rado pokazuju gostima i turistima kao arhitektonsko čudo. Crmničanin Ilija Klisić navodi da, po procenama stručnjaka, selo datira još iz 7. veka. Kada je ovaj kraj naseljen, tada je podignuta i crkva, posvećena Svetom Tomi, sabirno mesto seljana. Crkva 12 vekova odoleva zubu vremena, prkosi i vremenskim nepogodama, ali i zakonima fizike.

Šta se dogodilo te 1896. godine, kada je zajedno sa grobljem crkva skliznula stotinak metara niže, priča priču svojih predaka Ilija Klisić.

- Nakon obilnih kiša, koje su trajale punih 40 dana, pokrenulo se klizište, crkva i groblje skliznuli su niz padinu. Klizište je progutalo kuće, ali je crkva začudo ostala neoštećena, a sreća je verovatno što je inače bila podignuta na steni. Crkva nije skliznula malo, već 150 metara niže od prvobitne lokacije.

Klizište koje je tada guralo crkvu pred sobom, zarotiralo je za čak 45 stepeni, tako da je crkva dobila i novi pravac, jugoistok - severoistok, umesto istok - zapad. Ostala je da stoji u nagibu od 17 stepeni - kaže Ilija Klisić, dodajući da su njegovi preci nakon toga pošli za svojom crkvom i oko nje izgradili kuće.

U zemljotresu 1979. godine Limljani su bili jedan od najteže postradalih krajeva. Bilo je i mnogo žrtava. Crkva Svetog Tome je začudo i tada ostala. Oštećena jeste, srušena nije.


Pročitajte još: GNEV VERNIKA SPC U CRNOJ GORI: Na režimskom progonu crkve

Bratstvo Klisića saniralo je crkvu.

Ilija navodi da sledi uređenje unutrašnjosti verskog objekta. Klisići brinu o crkvi koliko god su u mogućnosti.

Klisići slave Jovanjdan 6. oktobra, ali dobro pamte da su nekada slavili Svetog Spiridona, 25. decembra, zbog čega se na taj dan svake godine okupljaju sve muške glave da bi održali pomen precima, i svake godine kod drugog bratstvenika.SELO U GINISOVOJ KNjIZI

OSIM što mogu videti arhitektonsko čudo Crkvu Svetog Tome, u sređenim vinskim podrumima gde dominira crmnički "vranac", uz degustaciju vina i domaću hranu iz sela koje ima izvora vode koliko godina dana, turisti mogu čuti i interesantnu priču. Naime, crmničko selo Limljani postalo je poznato široj javnosti kada je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda, kao jedino selo na svetu sa čak pet železničkih stanica. Bilo je to nakon što je prva železnička pruga u Crnoj Gori otvorena davne 1908. i čuveni voz "ćira" spajao Bar sa Virpazarom, a kroz Limljane je prolazio četiri sata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije