МЕСТО хришћанске, православне, грађанске и слободарске Црне Горе у суботу ће бити на Сабору у Подгорици.

Ова порука, којом се позива на предстојећи скуп у знак протеста против режимских напада на Митрополију црногорско-приморску СПЦ и политичког инжењеринга званичног уздизања тзв. Црногорске цркве, данима кружи Црном Гором. Од заказаног окупљања пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици очекује се да режиму јасно стави до знања да народ неће трпети антицрквену и самопорицајућу политику власти.

Овај догађај, како се најављује, сабраће свештенство, монаштво, све црквене одборе, хорове, полазнике веронауке, чланове "Кола српских сестара", српска удружења, опозиционе странке... Сабор ће почети у 9 часова Светом архијерејском литургијом коју ће служити више архијереја Српске цркве, након чега ће у 11 часова са платоа храма бити упућена заједничка порука.

На најновији атак режима на СПЦ и њену имовину, у форми усвојеног предлога Закона о слободи вероисповести, Црква, њени верници, као и српски народ у Црној Гори имају јасну поруку - Не! Овај одговор властима ће и формално бити саопштен на суботњем Тројичинданском сабору.

Припреме за овај догађај у пуном су јеку. По благослову митрополита Амфилохија због последње ситуације одређен је ванредни тродневни пост 12, 13. и 14. јуна, а и Духовске задушнице биће одложене. У петак и суботу ће ка Подгорици кренути готово сви свештеници и монаси.

- Сви ћемо у суботу бити на Сабору, али светиње неће бити закључане. Ко ће закључати манастир Острог - каже нам протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Прочитајте још - Мираш хвали Ђукановића, народ подељен

Велики број грађана запутиће се ка Подгорици у колонама приватним аутомобилима, па чак и пешке. Већ сада се прича да ће то бити најбројнији скуп икада организован у Црној Гори!

- Епархија будимљанско-никшићка организује полазак за Подгорицу из свих места са своје територије. Свако ко је заинтересован треба само да се јави свом пароху. Превоз је обезбеђен за све вернике и људе добре воље - речено нам је у седишту Епархије будимљанско-никшићке у Беранама, где кажу да је интересовање - огромно.

Иначе, многи верници са севера Црне Горе у својој режији ће отпутовати у Подгорицу, чак и дан раније, јер су могуће полицијске репресије на путевима.

Црна Гора одавно није кључала као после најаве председника Мила Ђукановића да ће ојачати тзв. Црногорску православну цркву. Напетост је додатно појачана после тумачења Мираша Дедеића, да ће имовину Митрополије, после одузимања, власт ставити на располагање његовој квазицркви.

Прочитајте још - Амфилохије: Ђукановић је атеиста који ствара цркву

Ова врста политичког инжењеринга и мешања државе у устројство цркава, по оцени стручњака, у Европи није виђена још од средњег века. Најновији гестови власти у много чему превазилазе чак и комунистички терор, који је готово угасио духовни живот у Црној Гори. Напади на Митрополију, уз то, сматрају се завршним чином црногорске самонегације чији је циљ радикалан раскид са традицијом, историјским коренима и сваком везом са српским националним корпусом. Нови црногорски идентитет осим екстремног антисрпства, између осталог, одређује и партнерство са властима у Приштини, блиска сарадња са Хрватском и заклетве у добробити чланства у НАТО.

ВУЧИЋ: ТЕЖАК ПОЛОЖАЈ СРБА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је у уторак да је положај српског народа у Црној Гори веома озбиљан и тежак, додајући да ће наредних дана разговарати са њиховим представницима.

- Видећемо како бисмо могли да помогнемо нашем народу, а да то не буде мешање у унутрашње ствари друге државе. Сешћемо наредних дана са нашим људима из Црне Горе, разговараћемо и изаћи са нашим ставовима - рекао је Вучић.

Митрополит Амфилохије

Прочитајте још - Ђукановић: Обновићемо Црногорску цркву по било коју цену

САБОР НИЈЕ МИТИНГ

ТРОЈИЧИНДАНСКИ сабор пре свега и изнад свега јесте црквено-литургијски догађај на који су, као и до сада, искључиво позвани православни верници Црне Горе - саопштила је Митрополија поводом вести о "организованом доласку верника из Србије и Републике Српске" у Подгорицу.

Најављени сабор неће бити митинг, упозоравају у Митрополији, него "молитва Богу да сачува своју цркву и заустави зло њеног најављеног гоњења". Организатор зато позива учеснике да не носе транспаренте, политичка и друга непримерена обележја.

НЕЋЕ МИЛОВО ПРЕЗИМЕ

КОНТРАСТИ данашњег Монтенегра, у јеку последњих напетости, виде се и на примеру једне Цетињанке, својевремено венчане у цркви, када је постала део локалне породице Ђукановић. Од митрополита Амфилохија недавно је затражила благослов да ово презиме - "укине". У прилогу молбе је навела да не жели никакву везу са актуелним председником.