UŽASAN PRIZOR: Nove fotografije nakon pomora ribe u Ćehotini (FOTO)

M.D.

subota, 06. 07. 2019. u 21:22

УЖАСАН ПРИЗОР: Нове фотографије након помора рибе у Ћехотини (ФОТО)

Uginula riba u Ćehotini / Foto SRK Lipljen

Ćehotina je nizvodno od Komina potpuno bila bela kao mleko a nepoznate hemikalije u reci izazvali su masovni pomor ribe

PLjEVLjA - Iz Sportsko ribolovnog društva "Lipljen" iz Pljevalja objavili su i danas nove fotografije uginule ribe koju s prikupili na Ćehotini.

Vaso Knežević iz tog ribolovnog društva saopštio da je nastao veliki pomor ribe i da je šteta neprocenjiva.

- Masovni pomor ribe u Ćehotini. Ovo je samo mali dio koji su ribari uspeli jutros, drugi dan nakon pomora ribe, da izvuku iz vode, većina je u dubinama ili je voda odnela. Prvi dan je voda bila bela tako da se nije mogla izvesti ova akcija-kazao je Knežević.

Podsećanja radi u petak ujutro Ćehotina je nizvodno od Komina potpuno bila bela kao mleko a nepoznate hemikalije u reci izazvali su masovni pomor ribe.

Iz Sportskog ribolovačkog kluba „Lipljen“, koji gazduje pljevaljskim vodama, poručeno je da je sasvim jasno odakle su otpadne vode došle.

– Za pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini u delu ispod ušća sa Vezišnicom, vrlo je očigledan krivac, jer je utvrđeno odakle dolazi „bela” voda, iz cevi TE Pljevlja. Akcidend je prijavljen nadležnoj inspekciji, uzeti su uzorci vode i uginule ribe – navodi se u saopštenju predsednika Sportskog ribolovačkog kluba „Lipljen“, Vasa Kneževića.

PROČITAJTE I: OTROVANA MRTVA REKA: Ćehotina kao mleko

On je tom prilikom kazao da iz TE “Pljevlja” i Elektroprivrede tvrde da je izvršena diverzija na njih i da će oni pokrenuti krivičnu prijavu protiv N.N, lica.

Iz Elektroprivrede je saopšteno da oni nemaju ništa s ovim problemom.


Portparol Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kaže da je ekološka katastrofa u Pljevljima još jedan u nizu dokaza da vlast nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine i da je višedecenijski privilegovan položaj zagađivača doveo do toga da ne vode računa ni o vazduhu, ni o zemlji, niti o vodi.


– Jedino čime se rukovode jesu finansijski interesi, zbog čega vrlo često gledamo apokaliptične slike, kao što je ova u Ćehotini. Očigledno da vlast ne može ispoštovati obaveze iz Poglavlja 27-zaštita životne sredine i da čak nije u stanju da sprovede usvojene zakone. Podsećam na član 79 Zakona o životnoj sredini – kazao je juče Rovčanin.


Poručio je da samo u Crnoj Gori može da se u 21. veku truje vazduh, zemlja i voda, dovodi u opasnost zdravlje ljudi i uništava živi svet u rekama.

– Sve to bez ikakvih posledica i u cilju potpune zaštite profita. Tražimo hitnu reakciju nadležnih organa, konkretne mere i sankcije za odgovorne – zaključio je Rovčanin.


Iz Građanskog pokreta URA saopšteno je da slučaj zagađenja reke Ćehotine je još jedan primer koliko se kao građani i odgovorna lica odnosimo prema životnoj sredini, a reakcija nadležnih organa u ovom slučaju treba da je više nego rigorozna.

-Kada imate sistematsko zapostavljanje zaštite životne sredine, nebrigu nadležnih sa najviših nivoa, onda su ovakvi zločinački potezi sasvim očekivana stvar. Imate ministra održivog razvoja koji iz petnih žila brani devastaciju reke Tare i govori da se ona nije desila i ako su to potvrdile inostrane organizacije. Kakav se onda tu primer daje građanima- poručuju oni.

-Sramno je da nam se ovo dešava, u jedinoj samoproklamovanoj ekološkoj zemlji u svetu. Je li ovo ta mera ekologije i zaštite životne sredine koju možemo prikazati kao primer drugima. Nadamo se da će se počionici ovog nedela oštro kazniti i sankcionisati kako se ovo više ne bi nikada ponovilo- zaključuju iz URE.

Komentari (2)