Živeli 22 dana

V. KADIĆ

11. 05. 2016. u 15:35

Живели 22 дана
Muke Ravnogoraca iz Crne Gore zbog odluke suda. Tražiće da ponovo budu registrovani

OGORČENI su Ravnogorci Crne Gore na zabranu rada njihove organizacije, koja je "živela" svega 22 dana. Potpredsednik Vlade i rukovodilac MUP Duško Marković najpre je potpisom i pečatom overio dokument, da bi potom on bio poništen, uz obrazloženje da je rešenje doneto mimo propisa.

Ravnogorci će preko advokata pokušati da žalbom dođu do nove registracije. A osporavanja u medijima, posle objavljivanja informacije da su Ravnogorci upisani u registar, pokrenuo je deo nevladinog sektora u Crnoj Gori: SUBNOR, pa čak i Bošnjačko-američke asocijacije iz Njujorka.

Ravnogorci Crne Gore su na Markovdan 8. maja boravili na Ravnoj gori, obeležavajući ustanak koji je 1941. protiv okupatora podigao đeneral Draža Mihailović.

- Kada sam prešao granicu i ušao u Crnu Goru, dočekala me je vest u koju nisam mogao da poverujem - kaže za "Novosti" vojvoda Mileta Pavićević Čiča. - Verovali smo da je konačno ispravljena dugogodišnja nepravda i da je omogućeno potomcima kraljeve vojske u otadžbini i sledbenicima njihove ideje da dobiju krov nad glavom i mogućnost da legalno deluju. Ima nas dosta, a biće i još više kada dobijemo saglasnost države. Stalo nam je da se čuje i naš glas o istoriji koja je drugačija od komunističke i titoističke.

Pavićević kaže da je želja naslednika Ravnogorskog pokreta da sa slavnih predaka skinu hipoteku državnih neprijatelja, ali i da tu hipoteku skinu i sa sebe, kao njihovih sledbenika.

- Želimo da otkrijemo pravu istinu o četničkoj istoriji koja ne traje samo od Drugog svetskog rata, a Crna Gora je iznedrila mnogo legendarnih četničkih vođa, junaka kojima se i te kako može dičiti - kaže Mileta Pavićević.

On je zbog svoje opredeljenosti doživljavao razne nevolje, a mnogima iz vlasti smetala je i njegova sličnost sa likom Draže Mihailovića. Zbog trobojke i šajkače teran je iz sportskih dvorana.NAZIV ULICE

Moj dom je otvorena kuća za svakog ravnogorca i tako će biti. Ovde su dolazili Radovan Karadžić, pokojni Jovan Rašković, pisci i pesnici, akademici, crkveni velikodostojnici. Lično ću podneti zahtev nadležnima u Podgorici, da se ulica u kojoj stanujem preimenuje u Ravnogorsku - poručuje Čiča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zaliv.co

11.05.2016. 15:48

Osmanlije i izdajnici vladaju Balkanom, oni koji se borise protiv dva najveca zla (komunizam i fasizam) proglaseni za nepozeljne ili jos gore.Samo polako junaci, istorija se zna, nece moci zauvek da nam zatvaraju oci poturice i fasisti zajedno sa njihovim komunistima

Duca

12.05.2016. 12:08

Crnogoraca je 90%bilo u cetnicima .(Sutjeska Neretva i.t.d.). Posle rata su najveci komunisticki kadar u Jugi a i Srbiji. Sami direktori i ambasadori ! oni bas znaju da se okrecu kako vetar duva !.

Homolje

13.05.2016. 07:23

koji bre cetnici....treba to zakonom zabranit.. širiti i propagirati nasilje nad drugim nacijama u regionu je glupost ... cetnike, ustase i ostale koji su pravili zločine strogo zabraniti....!