ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA

VIŠE od 6000 članova HDZa okupio se u subotu u Zagrebu na stranačkom Saboru pre evropskih izbora, a Tomislav Karamarko je poručio da jugonostalgičari i jugofili treba da nestanu sa političke scene.

- Zemlju koju smo skupo platili danas u rukama drže oni koji je nikada nisu želeli - poručio je Karamarko, ohrabren posljednjom anketom koja pokazuje značajnu prednost HDZ u odnosu na SDP. Opozicioni HDZ sada ima podršku gotovo 23 odsto građana, dok SDP podržava svega 18,9 odsto.

- Ova lažna socijaldemokratija u Hrvatskoj, koja je zapravo jugofilija i jugonostalgija treba da ode i da se više nikada ne oporavi i vrati na političku scenu - kaže Karamarko, aludirajući na Zorana Milanovića i Ivu Josipovića.

Istovremeno, Karamarko u medijima najavljuje da će najverovatniji kandidat HDZ za predsedničke izboe biti Kolinda Grabar Kitarović, sadašnja pomoćnica glavnog sekretara NATO.

Na saboru HDZ govorio je i Žozef Dol, predsednik Evropske narodne stranke, koji je izrazio zadovoljstvo što će narodnjaci glasati za Žan-Klod Junkera za predsednika Evropske komisije.

- Socijalisti i populisti nude jednostavno odgovore i neretko su u službi stranih sila izvan Evrope. Socijalisti stvalno stvaraju dugove - kazao je dugogodišnji luksemburški premijer Junker. Dol je rekao da građani Ukrajine čeznu da postanu deo Evrope.

Hadezeovci su najavili da će, ako pobede na evropskim izborima zatražiti i vanredne izbore u Hrvatskoj, zbog katastrofalnog stanja ekonomije. Na skupu je rečeno da je Hrvatska jedina članica EU koja je nakon prijema platila članarinu, a iz fondova nije povukla ni evro. Karamarko je oštro kritikovao i Josipovića, zamerajući mu da se samo brine o svom rejtingu, a ne i o stanju u zemlji.

- Veoma brzo preuzećemo odgovornost za stanje u državi - kaže šef opozicije.

Hadezeovci su najavili da kada dođu na vlast će obnoviti podršku Sabora za obeležavanje komemoracije u Blajburgu. Podršku HDZ je uputio i Junker, ali i mađarski premijer Viktor Orban, te bivši nemački kancelar Helmut Kol.BLAJBURG I JASENOVAC

DUBROVAČKI biskup Mate Uzinić na komemoraciji u Blajburgu, koja je održana u subotu pred 7000 ljudi, rekao je da je Hrvatska danas duboko podeljena.

- Pozivan na pomirenje i praštanje i pozivam Blajburg da pruži ruke Jasenovcu.

Gotovo neverovatno, a biskup Uzinić uporedio je ustaške zločine u jasenovcu sa Blajburgom, a u Hrvatskoj reakcija oko toga uopšte nema.