Ništa od prodaje mašina firme Radoje Dakić

J. BEATOVIĆ

19. 09. 2011. u 20:41

Ништа од продаје машина фирме Радоје Дакић
Vlada ne želi dalje da pregovara sa Koordinacionim odborom fabrike mašina "Radoje DakiĆ". Konzorcijum će pisani odgovor čekati nekoliko dana, a onda verovatno odustati

PODGORICA - Vlada Crne Gore ne želi više da vodi pregovore o prodaji zemljišta fabrike mašina "Radoje Dakić" sa koordinacionim odborom poverilaca, rekao je u ponedeljak na konferenciji za novinare Predrag Stamatović, savetnik premijera Lukšića.

Konferenciji su prisustvovali i vlasnici konzorcijuma firmi zainteresovanih za kupovinu zemljišta, Tomo Čelebić ("Čelebić") i Blagota Radović ("Zetagradnja") koji su dali rok od nekoliko dana poveriocima da se pisanim putem izjasne prihvataju li ponudu.Ukoliko ne stigne odgovor, oni su spremni da odustanu od kupovine zemljišta.

- Želimo da javnost, ali i bivši radnici "Radoja Dakić" imaju pravu sliku o tome šta je Vlada do sada uradila po pitanju prodaje imovine fabrike mašina. Nijedan potez nije povučen zbog obaveze Vlade, jer mi tu obavezu nemamo, to je odraz naše dobre volje. "Radoje Dakić" je akcionarsko društvo koje za svoje obaveze odgovara svojom imovinom - kazao je Stamatović.

DALI OZBILJNU PONUDU - PONUDA od 15. marta, a posle i ona inovirana od 12. avgusta, kojom bi bila isplaćena rata od 11 miliona evra je ozbiljna - kazao je Tomo Čelebić. - Poveriocima smo poslali zvaničnu ponudu, a od njih očekujemo da nam isto tako odgovore u što kraćem roku. Ukoliko do toga ne dođe, postoji mogućnost da odustanemo od kupovine zemljišta. Nismo sigurni da ćemo našu ponudu proslediti sudu.

On je u ponedeljak još kazao da ne smatra da je dobar potez odbijanje ponude koju su dali konzorcijum firmi "Čelebić" i "Zetagradnja" i da poverioci treba da razmisle da li ljudi koji predstavljaju koordinacioni odbor poverilaca rade u njihovom interesu.

- Dogovoreno je i da se na zemljište, kada ono bude prevedeno na kupca, stavi hipoteka, koja je garant da će on izmiriti sve svoje obaveze. Ukoliko bi došlo do bilo kakvih problema, Vlada bi upotrebila sva raspoloživa sredstva i izvršila naplatu. Takođe, sa konzorcijumom je postignuta cena od 30 miliona evra za pomenuto zemljište, dok bi se zemljišta u vrednosti od pet miliona evra odrekla Vlada u korist poverilaca. Tako se došlo do cene od 35 miliona evra - kazao je Stamatović.

Stamatović je takođe dodao da će Vlada nastaviti sa svojim aktivnostima samo ukoliko dobije podršku većine poverilaca, a koji žele da se agonija "Radoja Dakića" završi i prihvate ponudu koja je na stolu, jer kako je kazao, bolju sigurno dobiti neće.

Bivši radnici "Radoje Dakić" u ponedeljak su organizovali protestni skup na kome su od advokata tražili da daju predlog sudu za zakazivanje novog ročišta za prodaju imovine.

- Tražićemo od naših pravnih zastupnika da napokon počnu nas da zastupaju i da daju predlog sudu da se zakaže novo ročište za prodaju zemljišta, koji je dužan da se izjasni pet dana posle podnošenja zahteva. Kada dobije predlog za novo ročište, kupac više ne treba da se obraća radnicima, jer prodaja ide preko suda. Uz to, kupac je dužan da plati deset odsto kao garanciju da bi mogao da ide dalje na ročište - kazao je u ponedeljak Milan Vukčević, predsednik Koordinacionog odbora poverilaca.

Vukčević je još jednom podsetio da radnici traže garanciju Vlade u postupku, jer samo izvršna vlast kako kaže, može rešiti njihovu situaciju.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije