Berlin Trampu ne veruje

I. Stanojević

petak, 12. 06. 2020. u 07:25

Берлин Трампу не верује

Američki vojnici spremni za napuštanje Nemačke Foto Tanjug/AP

Nemačka sumnja u argumente SAD za povlačenje dela američkih trupa sa njene teritorije. Grenel: Ostaje još 25.000 trupa. CDU: Alarm Evropljanima za sopstvenu odbranu
DOK bivši američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel tvrdi da povlačenje dela američkih trupa iz Nemačke nije nikakvo iznenađenje, jer je u decembru prošle godine potvrđeno i na Samitu NATO, vlada kancelarke Angele Merkel poručuje da o tome nije blagovremeno obaveštena. Zvaničnici u Nemačkoj su, stiče se utisak, veoma ljuti, jer su stavljeni pred svršen čin.

Ekspert za spoljnu politiku vladajućih demohrišćana Andreas Nik ocenjuje da sve ukazuje na to da se ne radi o stručnoj, nego čisto politički motivisanoj odluci. Demohrišćanin Norbert Rutgen, jedan od pretendenata na lidersku poziciju u CDU, ocenjuje da je reč o manevru u cilju Trampove predizborne kampanje i da povlačenje nije argumentovano, a još manje prethodno najavljeno članicama NATO.

Potpredsednik parlamentarne frakcije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Johan Vaderpul u, kako kaže, navodnom povlačenju trupa SAD vidi još jedan alarm Evropljanima da konačno uzmu svoju sudbinu u sopstvene ruke:

- Planovi SAD opet pokazuju da administracija predsednika Donalda Trampa zakazuje u ispunjavanju osnovnih liderskih zadataka, a to je čvrsta saradnja sa partnerima u NATO u ključnim procesima današnjice. Svi profitiraju od uspešnog održavanja zajedništva u Alijansi, samo Rusija i Kina imaju koristi od svađe unutar NATO. O tome bi Vašington trebalo da vodi više računa.

Grenel je u avgustu 2019. rekao da je zaista uvredljivo očekivati da američki poreski obveznici i dalje finansiraju više od 50.000 Amerikanaca u Nemačkoj, dok Nemci trgovinski suficit i dalje koriste u isključivo domaće svrhe.

Grenel je ponovio da poreski obveznici SAD ne žele više toliko da plaćaju za bezbednost drugih zemalja, te da povlačenje snaga ne šalje nikakvu drugu poruku osim te:

- Povlačimo 9.500 vojnika, ali će ih u Nemačkoj i dalje biti 25.000, što nije mali broj.

Njegove primedbe su u kontekstu neprekidnih zahteva Vašingtona prema Berlinu da se iz nemačke federalne kase za NATO izdvoji više novca. Isto to SAD očekuje i od drugih evropskih članica Alijanse.

Nemački "Handelsblat" navodi, međutim, da će se ova odluka negativno odraziti na globalnom nivou, jer naročito premeštanje snaga u Poljsku daje Rusiji znak da pojača naoružavanje i pripravnosti. List podseća na to da je Nemačka stožer američkih vojnih snaga u Evropi, te da Vašington pravi ogromnu grešku.


"SKRESANO"

AMERIKA šalje u Nemačku 600 vojnika koji će od 10. jula učestvovati u vojnoj vežbi "Defender Jurop 20", prekinutoj zbog pandemije virusa korona. Kako je juče objavilo Ministarstvo odbrane u Berlinu, novopridošle će "pojačati" 400 vojnika koji su već stacionirani u Nemačkoj. Bundesver neće aktivno učestvovati u ovim vežbama, koje su SAD najavile kao najveće u poslednjih četvrt veka. Prema prvobitnim planovima, trebalo je da učestvuje 37.000 vojnika.


ANGELA JAČA VEZE S PEKINGOM

NEMAČKA želi stabilne odnose sa Kinom i veći pristup kineskom tržištu za strane kompanije - istakla je kancelarka Angela Merkel tokom razgovora putem video-linka sa kineskim premijerom Li Kećijangom. Jačanje Svetske trgovinske organizacije i uspostavljanje stabilnih odnosa sa Kinom su prioriteti Nemačke. Berlin će biti uporan u realizaciji "ambicioznog investicionog sporazuma između EU i Kine", saopšteno je iz kancelarkinog kabineta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije