Posle požara otvoren trg ispred čuvene katedrale u Parizu: Notr Dam bliži objektivu

Novosti Online/G. ČVOROVIĆ

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 11:51

После пожара отворен трг испред чувене катедрале у Паризу: Нотр Дам ближи објективу

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Makron je obećao da će najfrakventniji evoropski spomenik, s preko 12 miliona posetilaca godišnje, biti rekonstruisan za pet godina
PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKAVIŠE od godinu dana posle velikog požara, u nedelju je u Parizu ponovo za publiku otvoren trg ispred čuvene Bogorodičine crkve u Parizu.


- Ovo je renesansa, srećni smo što možemo da se ponovo okupimo na ovom simboličnom mestu. Notr Dam je duša Pariza – nadahnuto je u nedelju govorila gradonačelnica Pariza An Idalgo o rekonstrukciji poznate crkve, ali i o laganom početku obnavljanja normalnog života u francuskoj prestonici posle virusa korona.


Uz nju su na inauguraciji platoa ispred Bogorodičine crkve bili pariski nadbiskup Mišel Opeti i ministar kulture Frank Rister.


Stravičan požar zahvatio je 15. aprila prošle godine zdanje koje se u tom trenutku nalazilo u toku obnove. Vatra je buktala čitavu noć, a potpuno je izgoreo krov katetdrale, dok se gusti crni dim, pred očima rastuženih Parižana i turista, uzdizao nad prestonicom.


Trg pred crkvom, čija je gradnja započeta 1163. godine a završena 1345, bio je zagađen olovom sa izgorelog krova, a posle opsežnog čišćenja, Regionalna agencija za zdravlje konačno je dala zeleno svetlo za njegovo ponovno otvaranje. Znatiželjni Parižani i mali broj turista, koji su se ovih epidemijskih dana zatekli u francuskoj prestonici, konačno su dočekali da mogu da se približe crkvi. Pljuštali su snimci za uspomenu.


Cilj je da se crkva za posetioce otvori za Olimpijske igre 2024. godine. Predsednik Makron je obećao da će najfrakventniji evoropski spomenik, s preko 12 miliona posetilaca godišnje, biti rekonstruisan za pet godina. Zbog virusa korona radovi su bili neko vreme obustavljeni, a nastavljeni su 27. aprila.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije