Spašavanje Lufthanze pod znakom pitanja: Vlada ima uslov za dodelu DEVET milijardi evra pomoći

Tanjug

23. 05. 2020. u 22:28

Спашавање Луфтханзе под знаком питања: Влада има услов за доделу ДЕВЕТ милијарди евра помоћи

Ilustracija / Depositphotos

Razgovori nemačke vlade i nacionalnog avioprevoznika Lufthanze o pomoći vrednoj devet milijardi evra nastavljaju se tokom vikenda, pošto je vlada postavila aviokompaniji uslov

Razgovori nemačke vlade i nacionalnog avioprevoznika Lufthanze o pomoći vrednoj devet milijardi evra nastavljaju se tokom vikenda, pošto je vlada postavila aviokompaniji uslov koji bi skoro onemogućio njen oporavak, rekli su dobro obavešeni krugovi za list "Handelsblat".


Nemačka vlada zahteva da Lufthanza prihvati isporuku svih aviona koje je kompanija ranije naručila od Erbasa, evropskog konkurenta Boingu, a koji su ozbiljano finansijsko opterećenje za kompaniju.


Ti avioni bi u naredne tri do četiri godine kompaniju koštali više od pet milijardi evra, a izvori nemačkog lista ocenjuju da je uz takvu obavezu oporavak Lufthanze nemoguć. Time bi se značajno umanjila pomoć vlade od devet milijardi evra.


Ovo neslaganje najverovatnije će odložiti odobravanje paketa pomoći kompaniji. Sastanak nadzornog odbora Lufthanze koji je trebalo da se održi u petak odložen je za poneđeljak.


Zbog pandemije korona virusa i zabrane letenja Lufthanza je kao i ostali avioprevoznici prizemljila avione i time pretrpela velike gubitke.


Ako se vlada i Lufthanza ne dogovore narednih dana, najvećoj evropskoj aviokompaniji preti insolventnost.


Evropska komisija koja treba da se izjasni o državnoj pomoći avio-kompanijama ukazivala je ranije da ona treba da ima u vidu zaštitu životne sredine. U tom smislu obnovljanje avio-flote bila bi prednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragan Popovic

23.05.2020. 22:51

Ako Er Srbija razmislja o kupovini Lufthanze, sada je prava prilika. Ova kompanija nikada nije bila jeftinija.