Ministar Vulin: Bez kašnjenja u isporuci četiri MiG-29 iz Belorusije

Tanjug

01. 05. 2020. u 11:29

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da neće biti kašnjenja u isporuci četiri MiG-29 iz Belorusije

Министар Вулин: Без кашњења у испоруци четири МиГ-29 из Белорусије

Foto Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da neće biti kašnjenja u isporuci četiri MiG-29 iz Belorusije.


"Oni će početkom iduće godine biti u sastavu našeg Ratnog vazduhoplovstva", rekao je Vulin u intervjuu "Politici".


Ministar je rekao da će se Vojska Srbije priprema za isporuku svega što je naručeno i što će biti dostavljeno u skladu sa ugovorom.


"Politika predsednika Vučića o vojnoj neutralnosti odredila je i naše opremanje. Mi moramo da budemo sposobni da sami sebe zaštitimo jer to niko drugi neće učiniti za nas", naglasio je Vulin.


Dodao je da imamo "kubove" koje modernizujemo, "pancir" koji je u svojoj klasi najbolji na svetu, dok je, kaže, dalekometni sistem PVO u našoj vojsci sledeći korak.


Vulin je najavio i nastavak obuke rezervnog sastava, navodeći da je pozivanje u rezervu onih koji nisu služili vojsku dalo odlične rezultate i da je od njenog uvođenja do sada, kroz obuku prošlo oko 1.000 osoba, a odziv se kretao od 94 do 98 odsto.


Vojska Srbije, uz MUP, imala je, podseća ministar, prvi kontakt sa zaraženima, kada je virus bio najsnažniji, na granici i u prihvatnim kampovima, i svi su imali zadatak da prihvate naše zemljake u povratku iz zemalja u kojima je epidemija bila na vrhuncu.


"Imali smo slučajeve da naši građani, često i zaraženi, skidaju maske vojnicima jer hoće da odu iz kampa, vojnici su spasavali živote povređenima u saobraćajnim nesrećama ne razmišljajući da li mogu da se zaraze, bilo je napada na medicinsko osoblje koje su štitili naši vojnici", ispričao je ministar.


Naveo je i slučaj da kompletno osoblje doma za stare u Borči nije došlo i ostavilo je štićenike bez nege i hrane i da u celom objektu, sve dok nadležni nisu uspeli da reše problem, bude samo vojska zadužena za obezbeđenje.


Naglasio je da je vojska, uprkos epidemiji, nastavila obuku.


"Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić nam je izdao naređenje kada je uvedeno vanredno stanje, i ono je glasilo da Vojska Srbije mora na sebe da preuzme veliki deo obaveza u borbi sa virusima ali ne sme da dopusti umanjenje borbene gotovosti i gubitak bilo koje sposobnosti", rekao je Vulin.


Posebno je istakao doprinos vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u borbi sa virusom, koji su postavili sve privremene bolnice, pripremili bolnicu na Karaburmi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)