ZVANIČNICI SAD tvrde da je Trampova administracija spremna da ukine sankcije Venecueli u slučaju formiranja privremene vlade koju bi činili saveznici predsednika Nikolasa Madura i opozicionog lidera Huana Gvaida, prenosi AP.

Ovaj plan, koji se poklapa sa Gvaidovom predlogom za formiranje hitne vlade u uslovima epidemije a radi pribavljanja inostrane pomoći, predstaviće danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pročitajte još: Glavni lekar bolnice koju je posetio Putin OBOLEO OD KORONE: Peskov otkrio kakvo je zdravstveno stanje ruskog predsednika

Prema pisanom predlogu plana koji je dat na uvid Asošijeted presu, "Demokratski okvir za Venecuelu" zahtevao bi od Madura i Gvaida da moć predaju petočlanom državnom savetu do održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora krajem 2020. godine.

Četiri člana saveta odabrala bi Narodna skupština koju kontroliše opozicija i za čije bi proglašenje bilo potrebno pribaviti dve trećine glasova. Petog člana, koji bi obavljao funkciju privremenog predsednika do održavanja izbora, imenovali bi drugi članovi saveta. Ni Maduro ni Gvaido ne bi bili u savetu.

U planu su takođe izneti uslovi pod kojima bi SAD ukinule sankcije Venecueli: petočlani savet mora da funkcioniše i sve inostrane vojne snage moraju da napuste zemlju.

Pročitajte još: Umire se na TRI minuta: Njujork prolazi PAKAO, leševi se tovare viljuškarima, a kraj se ne nazire (VIDEO)!

SAD se već mesecima oslanjaju na ekonomski i diplomatski pritisak kako bi razbile vojnu podršku Maduru.