MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


Zabranjen je izlazak na ulice u Moskvi i Podmoskovlju osobama starijim od 65 godina. Odeljenje zaštite zdravlja Moskve odobrilo je da se osobe starije od 65 godina kao i trudnice koji imaju lakše simptome mogu lečiti u sopstvenim domovima. U bolnice će se smeštati osobe koji imaju teže simptome i pate od hroničnih bolesti.


U Rusiji se zatvaraju klubovi za zabavu kao i svi bioskopi.


Glavni lekar bolnice Komunarka Denis Procenko objasnio je da su moguća dva scenarija razvoja situacije sa koronavirusom u Rusiji. Prvi scenario je loš i nazvali su ga "Italijanski", a drugi "Kineski" ili "Korejski" u kojem je virus relativno brzo pobeđen. Doktor Procenko smatra da se za svaki slučaj treba pripremati za gori, Italijanski scenario, kada će borba sa virusom biti duga i mukotrpna.


A ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je izjavio da obični Amerikanci treba da znaju da je Rusija spremna da im pomogne u borbi protiv korona virusa, kao što je predlagala pomoć i kada su bili požari u Kaliforniji. Antonov je nazvao sadašnju pandemiju opasnošću za celi svet. Zbog toga sve zemlje treba da se udruže u borbi protiv te opasnosti.


Kompanija Folksvagen je saopštila da će uskoro zatvoriti fabriku u Kaluškoj oblasti kao i u Nižnjem Novgorodu jer nemaju dovoljno rezervnih delova. Takođe je saopšteno da će i Pežo privremeno prekinuti proizvodnju u Rusiji u Kaluškoj oblasti.MOGUĆE ODLAGANjE PARADE


Zbog sadašnje situacije sa koronavirusom rukovodstvo Rusije razmišlja treba li organizovati ili ne Paradu pobede 9. maja. Sa jedne strane postoji želja da se oda poštovanje žrtvama u borbi protiv fašizma, a sa druge strane se vodi briga za zdravlje građana, objasnio je Dmitrij Peskov, Putinov pres sekretar. Definitivna odluka još nije doneta.