Loše za Makrona na lokalnim izborima: Drugi krug pod znakom pitanja

G. ČVOROVIĆ

utorak, 17. 03. 2020. u 07:20

Лошe за Макрона на локалним изборима: Други круг под знаком питања

Razvrstavanje listića, pod maskama

Uspeh u prvom krugu ostvarili su tradicionalne partije levice i desnice
PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

VLADAJUĆA stranka Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona dobila je, u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju, i to usred pandemije virusa korona, žestoku opomenu birača. Ne samo da nisu uspeli da osvoje teren, već su doživeli neuspeh i u svojim bastionima, kao što su Lion ili Bezanson.

Premijer Eduar Filip, koji je 2014. izabran u prvom krugu u Avru, nalazi se na čelu sa nešto preko 43 odsto, ali je odmah iza blizu 36 procenata kandidat komunista koji računa da se u drugom krugu udruži sa Zelenima.

Tek nekoliko pozitivnih izuzetaka zabeležili su članovi vlade, kao što su ministar za akciju i javne prihode Žerald Darmanen i ministar za kulturu Frank Riester, inače zaražen virusom korona, koji su izabrani u prvom krugu u Turkoanu i Kulomijeu.

S druge strane, lep uspeh ostvarile su tradicionalne partije levice i desnice.

Kandidati Nacionalnog okupljanja liderke Marin le Pen su do nogu potukli protivnike u gradovima kao što su Bezije, Enen Bomon i Frežis.

Ovi izbori, međutim, daju malo prostora za klasičnu političku analizu, ne samo zbog izuzetno niske izlaznosti (manje od 45 odsto), već i zbog toga što je virus korona, koji je i uslovio ovoliku apstinenciju, praktično zaposeo čitav medijski prostor i zaustavio kampanju.

Još pre prvog kruga, počeli su da se umnožavaju glasovi, u javnosti, među političarima, ali i zdravstvenim radnicima, koji od predsednika traže da odlože drugi krug predviđen za nedelju.

Makron i premijer Filip su se juče pre podne konsultovali sa predstavnicima političkih partija i predsednicima skupštine i senata. Predsednik Makron je za sinoć bio najavio novo obraćanje javnosti u kratkom roku, kada se očekivalo da proglasi opšti karantin, slično kao u Italiji ili Španiji. A u takvim uslovima održavanje drugog kruga bi bilo nemoguće.

Komentari (1)

Mirjana

17.03.2020. 07:50

ako nema ko da glasa (poumirali od virusa)šta će mu izbori i rezultat!!!