RIM - od specijalnog izveštača "Novosti"

U ITALIJI je potvrđeno da je do sada broj zaraženih osoba 424, 12 preminulih, osam zaražene dece i maloletnika, a novi slučajevi su evidentirani i u regionima Kampanija (u Napulju tri osobe), jedan u Abrucu, jedan u regionu Marke.

Kako se navodi, svi su povezani boravcima ili neposrednim kontaktima sa osobama iz žarišta ove epidemije, Lombardijom i Venetom.

To su zvanični podaci koje su izneli ministar spoljnih poslova Luiđi Di Maio i ministar za zdravlje Roberto Speranca.

Oni su se sa još dva lekara iz bolnice Spalancani u Rimu urgentno obratili stranim dopisnicima sa sedištem u Rimu, sa moblom da pišu korektno o realnom stanju i Italiji. Prema njihovim navodima, svi podaci sanitarnih vlasti su autentični i zato se upućuje molba da se informisanjem ne stvara psihoza koja doprinosi u ogromnoj meri štetu toj državi. Italija se na taj način izoluje i trpi velike gubitke na globalnom planu.

Pročitajte još - Virus KORONA glavna tema u Italiji: Panika među građanima širom zemlje, apoteke NAJPOSEĆENIJA mesta, nema maski jer se proizvode u Kini

Novinarima je podeljena mapa Italije gde rezultira koliki je procenat teritorije koja se smatra žarištima i koja je izolovana, reč je o 0,5 procenata teritorije Lombardije, 0,2 procenta Veneta, sveukupno 0,05 posto nacionalne teritorije.

Svaki novonastali slučaj se prati i objavljuje, kao što je onaj u žarištu u Lombardiji, u Kodonjo, gde se 18 karabinjera nalazi u preventivnoj izolaciji jer su imali skup u kasarni a nakon toga je otkriveno da je jedan kolega pozitivan na korona virus.

Takođe, poznat je slučaj i službenice u regionu Lombardija kao i guvernera Regiona koji se zbog zaraze ovim virusom odlučio na kunu izolaciju 14 dana.

Od danas će iz Italije krenuti svakog dana izveštaj u sve delove sveta preko ambasada i konzulata o realnom stanju u zemlji kako se bi smanjio alarm u svetu i svet vratio u Italiju.