MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


POVRATAK Krima je nacionalna ideja Ukrajine, kao što je Zemlja okrugla tako je i Krim ukrajinski. To je aksiom, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski.

On je kazao da je svestan da ne može da vrati sada to poluostrvo, ali i da ne namerava da menja Krim za okupirane teritorije na Donbasu.

Ukrajinski predsednik je ranije potpisao uredbu kojom se 26. februar proglašava za "Dan otpora okupaciji Krima i Sevastopolja".

PROČITAJTE JOŠ - "Novosti" na strateški važnom poluostrvu: Krim će zauvek biti Rusija, a Srbi braća

Na skupu posvećenom Krimu Vladimir Zelenski je kazao da će vlasti u Kijevu učiniti sve da se poluostrvo vrati u sastav Ukrajine i da se nad Krimom opet vijori ukrajinska zastava, ali je to težak zadatak koji se ne može rešiti sutra.

- Sada činimo sve da prestane rat u Donbasu, da ne ginu svaki dan Ukrajinci - objasnio je Vladimir Zelenski. - Svi naši napori su usmereni na prestanak rata i prestanak pogibije ljudi. Ali to ne znači da skidamo sa dnevnog reda povratak Krima.

Ukrajinski predsednik je kazao i to da je konflikt između Moskve i Kijeva ostavio trag u odnosima između dve zemlje. Ocenio je da su posledice tog konflikta velika nevolja koja će ostati zauvek.

- Ostaće zauvek ožiljak u odnosima između Ukrajine i Rusije i nisam uveren da će taj ožiljak jednog dana zarasti - rekao je Zelenski.

On ipak kaže da je dobro što su odnosi između dve države pokrenuti sa mrtve tačke, ali sve dok se ne vrati Krim Ukrajini konflikt između dve zemlje ne može biti do kraja rešen.

Iako u Vašingtonu stalno ponavljaju kako je Krim i dalje ukrajinska teritorija, za vreme nedavnog boravka u Kijevu američkog državnog sekretara Majka Pompea čula se i nova priča. Prvi put je Pompeo jasno rekao da se Krim silom vratiti ne može.

Pompeo je kazao predstavnici krimskih Tatara u Kijevu Emini Džaparovoj, koju su predstavili kao krimsku aktivistkinju, da je "Krim izgubljen i to svetski igrači znaju. Rusija nije zemlja kojoj se nešto može oteti" - objasnio je Pompeo.

Da podsetimo, 2014. je u Krimu bio proveden referendum na kojem je 96,77 odsto građana krimske republike glasalo za povratak matici. U Kijevu negoduju i tvrde da referendum nije bio regularan, ali ne treba zaboraviti da više od 65 stanovnika Krima čine Rusi.

Na povremena ponavljanja Zelenskog da želi da na dnevnom redu razgovora sa Putinom bude i povratak Krima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta kazao da je to pitanje rešeno - zauvek.


MRŽNjA NEKADAŠNjE BRAĆE

ČAK 70,5 odsto Ukrajinaca je nazvalo Rusiju "neprijateljskom državom", a tek šest odsto prijateljskom. Ti najnoviji podaci iz sociološkog istraživanja Kijevskog međunarodnog instituta sociologije pokazuju kako su dugogodišnji sukobi uticali na to da zahlade odnosi dojučerašnja dva bratska i vrlo bliska naroda. Jer, do 2013. godine istraživanja su pokazivala da je od 80 do 90 odsto građana Ukrajine smatralo Rusiju prijateljskom zemljom. I sa druge strane, u Rusiji je rapidno opao broj onih koji Ukrajinu i dalje smatraju prijateljskom.