OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA

NA spisku prioritetnih ciljeva u eventualnom ratu velesila sigurno bi bili kosmički sateliti, bez kojih bi visokoprecizne navođene rakete bile potpuno beskorisne. Zbog toga je pažnju svih koji prate šta se zbiva u kosmosu izazvala situacija kada se ruski "satelit inspektor" približio američkom "satelitu špijunu".

To približavanje satelita bilo je razlog što je Komanda Američkih kosmičkih snaga protestovala i po diplomatskom kanalu izrazila zabrinutost. Sa kosmodroma "Pleseck" 25. novembra 2019. poletela je raketa "sojuz-2.1V", koja je u kosmos dovezla satelit "Kosmos-2542". Ništa ne bi bilo sporno da ruski satelit nije došao u blizinu američkog optičkog špijunskog satelita "USA-245", i to najnovijeg modela koji šalje informaciju u realnom vremenu.

Devetog i desetog decembra 2019. američki satelit je pokušao da napravi manevar i pobegne od pratioca. Ali i posle manevra "rus" mu se primakao na 150 kilometara. Ta jurnjava je nastavljena i u januaru 2020, da bi se u februaru oglasio NATO.

U izjavi američkim medijima general Džon Rejmond, komandant Kosmičkih snaga SAD, kazao je da takvi incidenti u kosmosu mogu da stvore opasnu situaciju. To je bio prvi slučaj da su američki generali javno saopštili da se njihov satelit našao u konkretnoj opasnosti. Američki ekspert za kosmičku bezbednost Brajan Vajden smatra da Rusi pomoću svojih satelita mogu da utvrde koje objekte snimaju Amerikanci.

Doduše, eksperti priznaju da Rusi ne krše dogovore ni međunarodno pravo jer do sada nije bilo nikakvih dokumenata kojim bi se preciziralo na kojoj razdaljini se sateliti mogu ili ne smeju približiti.I Rusija želi da obezbedi svoje satelite u kosmosu. Zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko je u intervjuu časopisu "Radioelektronske tehnologije" kazao da Rusija želi do 2027. godine u okviru programa naoružavanja da stvori zaštitu svojih satelita. Ministarstvo odbrane RF 2019. je saopštilo da je sa kosmodroma "Pleseck" lansiran satelit "Kosmos-2542" na bazi unificirane višefunkcionalne kosmičke platforme. Osim što taj satelit može da kontroliše stanje ruskih satelita u kosmosu on i snima površinu Zemlje.

Pomoću satelita "Kosmos-2535" i "Kosmos-2536", Rusi mogu da saznaju pokušavaju li njihovi protivnici da utiču na ruske kosmičke satelite.

- Militarizacija kosmosa je neizbežna, bez obzira na to koliko se tome protivio jedan broj političara i naučnika - tvrdi bivši zamenik načelnika operativne uprave Generalštaba odužanih snaga RF, general-pukovnik Valerij Zaparenko.

Generalni direktor "Roskosmos" Dmitrij Rogozin je izjavio da Rusija prati razvoj američkih kosmičkih snaga i neće dozvoliti da SAD imaju balističko oružje u kosmosu.


UBICE SATELITA

U Rusiji ne skrivaju da je u junu 2019. uspešno provedena još jedna proba hipersonične rakete "A-235 nudolj", koju novinari ali i eksperti nazivaju "ubicom satelita". Inače pravljenjem "Nudolja" bavi se korporacija "Almaz-Antej", koja je napravila S-300, zatim S-400 i S-500.