Bregzit Londonu “odnosi” i skulpture sa Akropolja

Tanjug

utorak, 18. 02. 2020. u 21:22

Брегзит Лондону “односи” и скулптуре са Акропоља

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nacrt plana Evropske unije za pregovore sa Velikom Britanijom o odnosima posle Bregzita sadrži i zahtev da London vrati Grčkoj drevne skulpture koje su odnete iz Atine u 19. veku
Nacrt plana Evropske unije za pregovore sa Velikom Britanijom o odnosima posle Bregzita sadrži i zahtev da London vrati Grčkoj drevne skulpture koje su odnete iz Atine u 19. veku.


U dokumentu, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da se od Velike Britanije traži "vraćanje ili restituciju nezakonito odnetih kulturnih objekata u zemlje porekla", ali se ne precizira na koje se predmete to odnosi.


Neimenovani diplomata Evropske unije rekao je, međutim, da je taj pasus dodat na zahtev Grčke, koju su podržali Italija, Španija i Kipar.


On je dodao da je EU zabrinuta i zbog mogućnosti ilegalne trgovine artefaktima preko londonskih aukcijskih kuća.


London i Atina već više godina vode borbu oko mermernih skulptura iz Partenona starih 2.500 godina, koje je u 19. veku, dok je Grčka bila pod otomanskom vlašću, iz Atine odneo tadašnji ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Carigradu lord Elgin.


Britanska vlada je prošle godine još jednom odbila zahtev Atine da vrati skulpture sa Akropolja, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu.


Pročitajte još: PRAVE SE ENGLEZI I KAD KRADU: Britanija neće da vrati statue uzete sa Partenona


Grčka ministarka kulture Melina Merkuri izjavila je prošlog meseca da pokreće kampanju za povratak skulptura i dodala je da očekuje veću podršku evropskih partnera.


U Britanskom muzeju tvrde da je Elgin dobio mermerne skulpture, koje su krasile hram Partenon iz petog veka pre nove ere, na osnovu legalnog ugovora sa Otomanskom imperijom, dok Grčka smatra da su one ukradene.

Komentari (4)

рашинац св

18.02.2020. 21:48

окупатори треба да врате све што су отели од неког народа.

Scuba Diver

19.02.2020. 08:15

"На основу легалног уговора са Отоманском империјом"? То је као да су за време 2. св. рата потписивали уговоре са 3. Рајхом и Хитлером о узимању било чега из окупираних држава. Па ови су гори од турака и немаца заједно! Није њих Бог изоловао на оно њихово острво тек тако.

Todor

19.02.2020. 08:35

"Grčka ministarka kulture Melina Merkuri izjavila je prošlog meseca da pokreće kampanju za povratak skulptura i dodala je da očekuje veću podršku evropskih partnera". Google prevodioc je čudo... gospodja Merkuri je umrla 1994

Onda Nemci i Francuzi ne treba da vraćaju

19.02.2020. 12:44

samo zato što su u EU? E, blago nama, s vama...