Lukašenko, pripazi se američkih lažova: Rusi reagovali na naftne ponude beloruskom predsedniku

B. Vlahović

03. 02. 2020. u 09:45

Američki državni sekretar Majk Pompeo obećao da će kompanije iz SAD obezbediti naftu za beloruske rafinerije, a iz Rusije stigla upozorenja Minsku da je Vašington tako i Janukoviču u Kijevu prvo nudio pmoć, pa stao uz pučiste

Лукашенко, припази се америчких лажова: Руси реаговали на нафтне понуде белоруском председнику

Aleksandar Lukašenko i Majk Pompeo u Minsku / Foto AP/Kevin Lamarque

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U MOSKVI su brzo pojedini političari i komentatori reagovali upozorenjem predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, pošto mu je dan ranije u Minsku američki državni sekretar Majk Pompeo obećao da će kompanije iz SAD obezbediti 100 odsto naftom beloruske rafinerije i pomoći investicijama da ojača suverenitet. Poručili su Lukašenku da pripazi da mu se ne ponovi slučaj bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Iz Moskve su Lukašenka podsetili da su i Janukoviču prvo iz Vašingtona obećavali investicije i drugu pomoć, da bi kasnije stali na stranu pučista. A ti pučisti, dodaju iz Moskve, ne samo da su mu preoteli vlast, već su nameravali i da ga likvidiraju.

Posle više od dve decenije kritika Belorusije, a pogotovo pedsednika Lukašenka, kog su na Zapadu nazivali poslednjim diktatorom u Evropi, sad Pompeo, prvi državni sekretar u poseti Minsku u poslednjih 26 godina, vidi rezultate demokratizacije te zemlje. Na pohvale je uzvratio i domaćin, pa je Lukašenko rekao da je poseta Pompea važna, jer je arhitekta savremene američke politike, kao i što je došao da se upozna sa Belorusijom bez obzira na "neke nesporazume" dve zemlje.

Nesporno je da Amerikanci žele da iskoriste "naftni spor" između Minska i Moskve. Tokom januara su vođeni intenzivni pregovori, ali se nije došlo do kompromisa, pa je Belorusija kupila od Norveške prve količine nafte za rafinerije. Istovremeno su u Minsku najavili povećanje cene tranzita nafte. Belorusi su tražili da tranzit poskupi 21 odsto, a Rusi ne žele da poskupljenje bude veće od šest odsto.

Lukašenko je poručio da Belorusija ni pred kim neće biti na kolenima. Beloruski predsednik kaže da pregovara o uvozu nafte, ne samo sa SAD, već i sa Emiratima i Saudijskom Arabijom a i sa Kazahstanom.

Moskovski eksperti tvrde da Belorusija rizikuje da prekidom kupovine ruske nafte sebi napravi velike gubitke, jer će zapadna nafta biti skuplja kad se sabere cena "crnog zlata" i njen transport.

Boraveći u minskoj fabrici teretnih vozila pohvalio je inženjere koji su uspeli da naprave vozila kakva mogu da prave samo dve-tri zemlje u svetu. Da podsetimo, skoro svi modeli ruskih mobilnih raketa su na beloruskim tegljačima.


UPOZORAVA I POMPEO

POMPEO je u Kazahstanu upozorio vlasti da budu obazrivi na ruska i kineska ulaganja i uticaj. Sličnu poruku ponavljao je i u drugim zemljama koje je posetio ovih dana. Kazahstanskim zvaničnicima Pompeo je rekao da je gubitak suvereniteta cena atraktivnosti takvih investicija i može, umesto pomoći, dugoročno da utiče na razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Conte

03.02.2020. 10:46

Rusi se ponasaju kao francuske sobarice i opominju Lukasenka za posledice saradnje sa zapadom a sami bi na kraju imali najvise problema. Samo glupani mogu da rade takve stvari najblizem savezniku i onome ko im cuva granicu od neprijatelja. Sta takvom politikom ce rasterati i ono malo saveznika sto im je ostalo.

Гојко

03.02.2020. 11:37

@Kazo - CIA im je pred vratima / Majk je prethodno bio shef ove najopasnije globalne organizacije/.Zanimljivo sledi...

realist.

05.02.2020. 06:43

Lukasenkov kraj je na pomolu kao i Porosenko, koristili ih Zapadne Bagre za zavadu sa Rusijom a posle ko vas sisa kad ste Rusiju hteli da rasturite tako cete I Zapad prodati, I to je Lukasenkov kraj kao i Ukrainu.