Od trgovinskog rata do trgovinskog sporazuma!

Posle pune dve godine neprijateljstava sa velikim posledicama i po globalnu ekonomiju, SAD i Kina su potpisale prvu fazu sporazuma koji treba da pomiri "zaraćene" strane. Komentar američkog predsednika Donalda Trampa navodi, međutim, na zaključak da će to ići teško i da će ishod biti krajnje neizvestan.

Šef Bele kuće poručio je da će tarife na uvoz kineske robe ostati na snazi dok ne bude potpisana i druga faza sporazuma, a to bi moglo da se oduži. Tramp, koji je sa kineskim vicepremijerom Liu Heom, u četvrtak ujutru u Beloj kući parafirao prvu fazu sporazuma, kaže da zadržava tarife da bi imao adut da nastavi pregovore. Dogovor oko prve faze nazvao je istorijskim i obećao ukidanje tarifa "čim bude načinjen sledeći korak".

- Ovo je veoma značajna prilika - kazao je Tramp. - Pravimo veliki korak, kakav nikada ranije nije napravljen ka Kini, korak unapred, ka poštenoj i recipročnoj trgovini. - Zajednički ispravljamo nepravde iz prošlosti i uspostavljamo buduću ekonomsku pravdu i sigurnost za američke radnike, farmere i porodice. Otputovaću u Kinu uskoro, ali želim sada da se zahvalim predsedniku Siju, mom veoma, veoma dobrom prijatelju.

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je u pismu, koje je pročitao potpredsednik kineske vlade, da je prva faza sporazuma dobra za Kinu, SAD i ceo svet. Peking je sporazum ocenio kao takozvanu vin-vin situaciju, odnosno, kao dobitak za sve.

Kina se obavezala da će povećati uvoz proizvoda iz SAD za najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na nivo iz 2017. godine. Poljoprivreda će u tome učestvovati sa 32 milijarde, proizvodnja sa 78, energija sa 52 i usluge sa 38 milijardi dolara. Peking će preduzeti oštrije mere protiv falsifikovanja i olakšati kompanijama da pokreću tužbe zbog krađe trgovinske tajne.

PROČITAJTE JOŠ: Usvojen Putinov predlog: Mihail Mišustin novi premijer Rusije

SAD će zadržati do 25 odsto carine na procenjenu kinesku robu u vrednosti od 360 milijardi dolara. Očekuje se da će Kina, koja je postavila nove tarife na američke proizvode u vrednosti od 100 milijardi dolara, takođe zadržati većinu njih. Peking će prestati da manipuliše valutom da bi njen izvoz bio jefitniji, navodi "Glas Amerike". Sporazumom su obuhvaćeni zaštita intelektualne svojine i njeno unapređenje i širenje razmene poljoprivrednih proizvoda.

Chinatopix Via AP

VRUĆ KROMPIR

NA čekanju su detalji, vezani za dažbine koje bi jako pogodile potrošače u SAD, odnosno, odrazile se na poskupljenje određene vrste robe, među kojima su i mobilni telefoni i monitori za računare. Nije "ispeglan" ni niz strukturalnih razlika koje su dovele do toga da Trampova administracija započne trgovinski rat sa Kinom. Sporazum se ne odnosi ni na kineske subvencije za državne kompanije, kao ni na "vruć krompir", zvan "Huavej".