Gosn mirno spava u Libanu: Izdata crvena Interpolova poternica za bivšim generalnim direktorom Nisana

P. Ž.

04. 01. 2020. u 00:15

Госн мирно спава у Либану: Издата црвена Интерполова потерница за бившим генералним директором Нисана

Karlos Gosn zasada van domašaja Tokija, AP Photo Paul Sancya

Tokio i Bejrut nemaju sporazum o ekstradiciji, u Japanu opsežna istraga

JAPANSKO pravosuđe čini sve što je u njegovoj moći da pod svoje okrilje vrati odbeglog zatvorenika, bivšeg generalnog direktora "Reno-Nisan alijanse" Karlosa Gosna, koji je 30. decembra pobegao iz kućnog pritvora u Tokiju i obreo se u glavnom gradu Libana, Bejrutu.

Japan i Liban nemaju sporazum o ekstradiciji, čime otpada mogućnost da je Bejrut izručio Gosna, što je verovatno bilo i odlučujuće u izboru "sigurne destinacije" za nekadašnjeg šefa automobilskog giganta.

Izdata je i takozvana crvena poternica Interpola, koja je raspisana za odbeglim zatvorenikom, a koju je primilo i odeljenje Interpola u Libanu.

Libanski ministar pravde Albert Serhan je potvrdio da je poternica stigla samo četiri dana nakon što je Gosn stigao na teritoriju Libana. Crvena Interpolova poternica znači međunarodni nalog za hapšenje, a Serhan je na pitanje da li će uhapsiti begunca od japanskog pravosuđa odgovorio da će libansko tužilaštvo ispuniti svoje obaveze. Šta to sve može da znači, nije jasno, jer bi "obaveza" mogla da bude i to da Gosn, recimo, bude saslušan, ali ne i da bude pritvoren.

Karlos Gosn (65), koji je u Japanu optužen za finansijske malverzacije, a čije je suđenje zakazano za april, francuski je državljanin, ali i libanski, odakle su mu roditelji. U Liban je stigao u ponedeljak preko Turske, i od tada nije viđen u javnosti, ali se oglasio u medijima. Potvrdio je da je napustio Japan, navodeći da nije pobegao od pravde već od nepravde i političkog progona, preneo je Bi-Bi-Si.


PROČITAJTE JOŠ: ODLUKA SUDA BiH: Mamić neće biti izručen

Kako je rekao, on više neće biti talac strogog japanskog pravosudnog sistema, u kojem se pretpostavlja krivica i u kojem je rasprostranjena diskriminacija i negiraju se osnovna ljudska prava.

U Japanu je u toku opsežna istraga i pretraga kuće u kojoj je živeo Karlos Gosn nakon što je platio kauciju, jer nikome nije jasno kako je uspeo da pobegne jer je bio pod stalnim nadzorom. Njemu su bili oduzeti i svi pasoši, pa će istraga morati da odgovori i na ta pitanja. Pogotovo sada kada je objavljeno da je Gosn ušao u Liban legalno s francuskim pasošem i koristeći libansku ličnu kartu.


OD ZATVORSKE ĆELIJE DO KUĆNOG PRITVORA

NEPRIKOSNOVENI šef "Reno-Nisan alijanse" Karlos Gosn uhapšen je u rano jutro 19. novembra 2018, kada se privatnim avionom vratio iz Libana pod optužbama za nesavesno poslovanje i za utaju poreza. Početkom marta 2019. godine Gosn je položio kauciju od milion dolara i dozvoljeno mu je da bude u kućnom pritvoru, a u aprilu je vraćen u zatvor. Krajem meseca sud je uvažio žalbu advokata i vratio ga u kućni pritvor, pod strogim nadzorom i zabranom kontakta čak i sa suprugom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije