Samo nekoliko dana pre proslave 70. godišnjice narodne Republike Kine, američki nosač aviona "Ronald Regan" koji je bio stacioniran u Japanu, uplovio je u sporno Južno kinesko more, a satelitski snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da ga je okružilo nekoliko neidentifikovanih ratnih brodova, prenosi Japan tajms, navodeći da je verovatno reč o kineskim plovilima.

List prenosi da portparol američke Sedme flote Rijan Momsen nije želela da potvrdi lokaciju "Ronalda Regana", ali da je rekla da nosač aviona sprovodi "rutinske operacije".

PROČITAJTE JOŠ - Srušio se Mig-29, pilot se katapultirao

Kinesko ministarstvo odbrane ocenilo je da su SAD poslale nosač aviona u Južno kinesko more kako bi "demonstrirale silu i pojačale militarizaciju u regionu".Ministarstvo je pozvalo SAD da poštuju zabrinutost zemalja u regionu za bezbednost i da daju pozitivan doprinos miru i stabilnosti.

Peking već decenijama vodi sporove sa više zemalja azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalne pripadnosti brojnih ostrva u Južnom kineskom moru, u kojem su otkrivene značajne rezerve ugljovodonika.

Sjedinjene Američke Države nisu strana u sporu, ali ne priznaju pretenzije Kine i insistiraju na svojoj "slobodnoj plovidbi" u regionu, navodi Japan tajms.