Mej tražila od EU odlaganje Bregzita do 30. juna

Tanjug

20. 03. 2019. u 14:08

Меј тражила од ЕУ одлагање Брегзита до 30. јуна

Foto Tanjug/Ap

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je danas od Evropske unije odlaganje Bregzita do 30. juna.
Mejova je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kome je zatražila odlaganje, navela da namerava da treći put pokuša da obezbedi da sporazum o Bregzitu bude usvojen u britanskom parlamentu, prenosi AP.

Agencija podseća da svih 27 članica EU mora da podrži predlog za odlaganje.

Pročitajte još:Mej: Ako sporazum ne bude usvojen nikada nećemo izaći iz EU

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je prethodno da odluka o odlaganju Bregzita najverovatnije neće biti doneta ove nedelje na samitu EU, koji počinje sutra, i da bi lideri bloka mogli sledeće sedmice ponovo da se sastanu.

"Moj je utisak da ove nedelje na Evropskom savetu neće biti doneta odluka, ali da ćemo verovatno morati ponovo da se sastanemo sledeće nedelje", rekao je Junker za nemački radio Dojčlandfunk.

Pročitajte još:Tereza Mej: Tramp mi je savetovao da tužim EU

Mejova se nada da će dobiti odobrenje u poslednjem trenutku za svoj sporazum pred održavanje samita EU u četvrtak, na kome se očekuje da će lideri EU razgovarati o odlaganju Bregzita.

Britanije bi iz EU zvanično trebala da izađe 29. marta.

TUSK: NAJKRITIČNIJI TRENUTAK BREGZITA, OČEKUJEM STRPLjENjE

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da će odlaganje Bregzita na kraći period biti moguće, ali i da je uslovljeno pozitivnim glasanjem Britanskog parlamenta o već dogovorenom Sporazumu o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

"Iako nada u pozitivan ishod bledi, deluje čak i nestvarno, i ako postoji vidljiv i opravdan zamor od Bregzita ne možemo odustati od traženja pozitivnog rešenja sve do poslednjeg trenutka, ali bez ponovnog otvaranja Sporazuma o povlačenju", poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta kaže da je povodom mogućeg odlaganja Bregzita imao konsultacije sa britanskom premijerkom i sa liderima zamalja EU, uz ocenu da je ostalo otvoreno pitanje o trajanju mogućeg odlaganja.

"Predlog Tereze Mej koji se odnosi na odlaganje do 30. juna otvara čitav niz zakonskih i političkih pitanja", kaže Tusk i navodi da će se o tome raspravljati 21. marta na samitu EU lidera u Briselu.

Kako je rekao, ako lideri odobre njegove preporuke, a Britanski parlament pozitivno glasa sledeće nedelje, produžetrak će moći da se finalizuje i formalizuje u pismenoj formi.

Tusk kaže i da se trenutno ne planira vanredni samit EU lidera za sledeću nedelju, ali da neće oklevati da ga sazove ukliko se ukaže potreba.

Velika Britanija bi po ranije utvrđenoj proceduri trebalo 29. marta da napusti EU, ali zbog nemogućnosti usaglašavanja britanske pozicije o uslovima izlaska sva su očekivanja da će rok biti produžen.

Stav Brisela je da bi odlaganje moglo da se odobri samo do kraja maja odnosno da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da formalno napusti Uniju pre održavanja evropskih izbora zakazanih za 23. maj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)