NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA U NEMAČKOJ UTVRDILA: Čak i jedna čašica alkohola loše utiče na srce

Novosti online

20. 04. 2021. u 13:10

PREVIŠE ljudi i dalje veruje u mit po kome jedna mala čaša vina ili piva ne štete organizmu, nego čak pomalo i koriste zdravlju. Svakodnevno ispijanje alkohola, međutim, čak i u vrlo malim količinama povećava rizik od razvoja atrijalne fibrilacije, poremećaja srčanog ritma, koji je, nakon ekstrasistolije najčešća srčana aritmija.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА У НЕМАЧКОЈ УТВРДИЛА: Чак и једна чашица алкохола лоше утиче на срце

Foto: Depositphotos

Stanje uzrokuje osećaj nedostatka vazduha, bolove u prsima, nesvestice, gubitke svesti, ali može da bude i potpuno asimptomatsko, pa se problem otkrije slučajno.

Po podacima britanske Nacionalne zdravstvene službe taj problem zahvata sedam odsto starijih od 65 godina. Iako takvo konzumiranje alkohola obično nije opasno po život, može izazvati dosta neugodnosti, a povezuje se i sa moždanim udarima.

Čak i čašica vina dnevno ostavlja posledice na zdravlje srca, utvrđeno je u velikoj studiji Centra za srce koji radi pri Univerzitetskoj bolnici Hamburg, u sklopu koje su obrađeni podaci prikupljeni na 100.000 osoba praćenih tokom 14 godina, a pre toga nisu patile od atrijalne fibrilacije.

Istraživanje je pokazalo da se u tih 14 godina kod više od 5.800 ispitanika prvi put razvila takva vrsta srčane aritmije, a rizik je bio veći što je redovna konzumacija alkohola bila veća.

Pokazalo se da čak i jedna čaša piva ili vina dnevno ili oko 12 grama alkohola, povećava rizik od razvoja srčanih aritmija za 16 odsto u poređenju sa osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića. Kod osoba koje su dnevno uzimale dve čaše alkoholnog pića rizik je porastao za 28 procenata.

Autori studije napominju da čašica alkohola s vremena na vreme ne predstavlja trenuni rizik za osobe dobrog zdravlja.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri