NASA PROIZVELA "VEČNE GUME BUDUĆNOSTI": Na tržištu od 2022. godine (VIDEO)

Novosti online

07. 04. 2021. u 10:43

KOMPANIJA "SMART Tire" iz Kalifronije u SAD, nedavno je najavila inovativnu biciklističku gumu (budućnosti) bez vazduha koju je NASA prvobitno razvila i testirala za buduće misije Mars Rover. "Biciklistička večna guma budućnosti" nazvana je METL.

НАСА ПРОИЗВЕЛА ВЕЧНЕ ГУМЕ БУДУЋНОСТИ: На тржишту од 2022. године (ВИДЕО)

foto: SMART Tire

Revolucionarna guma je napravljena od pametnog memorijskog metala koja, za razliku od istezanja, preuređuje svoju molekularnu strukturu kada je savijete, tako da se trenutno vraća u svoj prvobitni oblik.

U osnovi ima fleksibilnost gume, ali je jaka poput titana, što znači da verovatno tokom svog života nećete morati da se menja za drugu "gumu" za bicikl.

- Žice su satkane da bi stvorile bezvazdušnu strukturu pneumatika koja ima sposobnost savijanja sa terenom, za razliku od sadašnjih krutih (gumenih) točkova. SMA materijal deluje kao amortizer i bez napora može preći teren opterećen kamenjem, bez kidanja ili oštećenja gume - opisuje NASA osnovnu tehnologiju koja stoji iza METL gume.

foto: SMART Tire

Tehnički, pametna guma METL ima spoljnu ivicu izrađenu od super-elastičnog materijala zvanog NiTinol +, koji se lepi na neravninama na putu, ali se gotovo istog trenutka vraća u svoj prvobitni oblik.

Proizvedene postupkom kojim se točkovi zagrevaju na temperaturi većoj od 500 stepeni celzijusa, METL gume su dizajnirane za ekstremne temperature i okruženja planeta poput Marsa. Stoga možete očekivati da će ove "vazdušne" trajati mnogo duže od uobičajenih gumenih biciklističkih guma.

Pametna guma METL rezultat je inicijative koju sponzoriše NASA kojom je izazvan startap iz privatnog sektora da svoje inovacije vredne svemira prilagodi stvarnoj upotrebi. Jedan od ovih startupa bila je kompanija SMART Tire, koja planira da komercijalno lansira svoje inovativne gume za bicikle negde sledeće godine.

Verovatno mislite da metalna guma koja dolazi u kontakt sa asfaltom nije baš dobra ideja, i u pravu ste. Zbog toga metalna komponenta gume METL zapravo neće biti u kontaktu sa asfaltom. Ona će biti presvučena novom vrstom gume nalik poliuretanijumu, koji je pogodan za sve vremenske uslove i nudi odlično prijanjanje za vrhunsko rukovanje.

Očekuje se da će se METL gume kompanije SMART Tire pojaviti na tržištu 2022. godine, ali trenutno nemamo informacije o cenama.

(Zanimljivosti dana)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna