NOVO OTKRIĆE ARHEOLOGA: U Pompeji pronađen štand - prodavnica, sa ostacima hrane starim 2.000 godina (FOTO)

Srna

26. 12. 2020. u 23:47

Arheolozi su u gradu Pompeji, koji je ostao zatrpan posle vulkanske erupcije 79. godine nove ere, pronašli prodavnicu, odnosno štand hrane i pića, ukrašenu slikama, što je ekvivalent uličnoj ili brzoj hrani.

НОВО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: У Помпеји пронађен штанд - продавница, са остацима хране старим 2.000 година  (ФОТО)

Foto: EPA

Poznata kao termopolium, što je latinski naziv za tezgu gđe se prodaju vrući napici, prodavnica je otkrivena u delu Pompeja koji nije otvoren za posetioce.

U nekim od dubokih posuda od terakote pronađeni su tragovi hrane i pića stari oko 2.000 godina.

Ove duboke posude pronađene su ispod tezge u posebnim cirkularnim udubljenjima, napravljenim za tu svrhu.

Prednji deo tezge ili radnje bogato je ukrašen slikama ili freskama živih boja, na kojima su prikazane životinje čije meso se služilo, kao što su pilići, ali i patke.

- Ovo je izvanredno otkriće. Ovo je prvi put da smo pronašli celi termopolium - rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog parka Pompeji.

Arheolozi su pronašli ukrašenu bronzanu posudu za piće poznatu kao patera, keramičke posude korištene za kuvanje gulaša i supa, kao i amfore.

U gradu Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, u vreme erupcije živelo je oko 13.000 ljudi.

- Naše preliminarne analize, pokazuju da su na štandu ili tezgi nacrtani hrana i piće koji su se tu prodavali, barem delom - rekla je antropolog Valerija Amoreti.

Amoretijeva je rekla da su arheolozi u posudama pronašli ostatke svinjetine, ribe, puževa i govedne, što ukazuje da su tadašnji žitelji Pompeje jeli različite vrste mesa.

Do sada je otkriveno oko dve trećine grada, koji se prostire na oko 66 hektara.

Ostaci Pompeje prvi put su otkriveni u 16. veku, a organizovana iskopavanja počela su 1750. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

realno

27.12.2020. 10:18

Svet s ene razvija linearno, napreduje pa nazaduje. Evo mi stariji znamo kako su se brzo gradile pruge, putevi, mostovi, tuneli....koji još uvek funkcionišu, kaldrme iz rimskog doba. A gledajte sad, grade godinama i odmah se urušava. Pad i nazadovanje ljudskih prava u sveu je vidljiv. Svet se survava u primitivnu fazu. Istraživanja pokazuju da sad imamo prve generacija učenika sa nižim koeficijentom inteligencije nego što su to bile generacije njihovih roditelja. Do sada su nove generacije imale sve veči i veći koeficijent inteligencije. Mračna vremena za svet su pred nama.