ALARMANTNO: Svetske populacije vrsta smanjene za dve trećine, uništavanje prirode POGUBNO!

Tanjug

10. 09. 2020. u 08:50

АЛАРМАНТНО: Светске популације врста смањене за две трећине, уништавање природе ПОГУБНО!

Ilustracija - Foto AP

Svetska populacija sisara, ptica, vodozemaca, gmizavaca i riba u proseku je smanjena za dve trećine za manje od pola veka, pokazuje izveštaj o stanju planete 2020. Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), koja zbog toga poziva na hitne mere.

U WWF-u tvrde da je to velikim delom rezultat uništavanja okoline, što doprinosi i pojavi bolesti poput pandemije covida-19 i pozivaju na hitne mere kako bi se taj trend do 2030. preokrenuo zaustavljanjem uništavanja prirodnih staništa i reformom prehrambenog sistema, prenosi Rojters.

WWF navodi da, iako uzroci takvog stanja obuhvataju i prenamenu zemljišta i trgovinu divljim vrstama, glavni uzrok dramatičnog smanjenja populacija je gubitak i degradacija staništa, uključujući i seču šuma, a zbog načina proizvodnje hrane.

Izveštaj o stanju planete 2020. pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posledica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalan uticaj ne samo na populacije divljih vrsta nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte života čoveka.

Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosistema.

Od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se 84 odsto, više nego one koje žive u šumama ili okeanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Jupiterijanka

10.09.2020. 09:41

Apsolutna podrsha ocuvanju prirode - zemlje, flore, faune, ali i coveka. Ne zaboravimo da smo svi deo jedne velike kreacije i da smo potrebni jedni drugima. Ne samo covek coveku, vec i cvet (drvo, reke, planine) svakom coveku ali i covek zivotinjicama. Ako je jedan ugrozen -svi smo ugrozeni planetarno.