ZEMLJU ZATRESAO NEVEROVATAN KOSMIČKI SIGNAL: Spojile se dve crne rupe, talas star sedam milijardi godina udario u našu planetu

Novosti online

03. 09. 2020. u 13:33

ЗЕМЉУ ЗАТРЕСАО НЕВЕРОВАТАН КОСМИЧКИ СИГНАЛ: Спојиле се две црне рупе, талас стар седам милијарди година ударио у нашу планету

Foto: Depositphotos

ZAMISLITE energiju osam sunca otpuštenu u isti čas. Takav je gravitacijski „šok-talas“ koji se proširio od najvećeg zasad primećenog spajanja dvaju crnih rupa.

Signal od tog svemirskog događaja putovao je sedam milijardi godina da stigne do Zemlje ali i dalje je bio dovoljno jak da u maju prošle godine aktivira laserske detektore u SAD-u i u Italiji.

Naučnici kažu da je sudar dve crne rupe proizveo jedno jedinstveno telo mase 142 puta veće od našeg Sunca.

Nauka već dugo zna za postojanje i manjih i većih crnih rupa. Ali ova opservacija predstavlja novu klasu tzv. crnih rupa srednje veličine koje imaju masu od 100 do 1.000 naših Sunca.

Analiza poslednje od njih stiže kao rezultat međunarodne LIGO-VIRGO saradnje koja upravlja trima sistemima za otkrivanje gravitacionih talasa u Americi i Evropi.

Laserski interferometrijski instrumenti „slušaju“ vibracije u prostor-vremenu koje stvaraju zaista kataklizmičke kozmičke događaje - a od 21. maja 2019. sve je njih pokrenuo oštar signal u trajanju od svega jedne desetine sekunde.

Kompjuterski algoritam izračunao je da su izvor poslednji momenti dvaju spiralnih crnih rupa - jedne mase 66 puta veće od našeg Sunca, a druge 85 puta veće.

Udaljenost od ovog spajanja procenjena je na 150 milijardi kilometara.

Kolizija dva svemirska objekta velikih kao 85 naših Sunca navela je mnoge naučnike da razmišljaju jer se njihovo razumevanje o tome kako nastaju crne rupe od umirućih zvezda ne može osloniti na događaj ovih razmera.

Zvezdama će, kad iscrpe svoje nuklearno gorivo, kolabirati njihova jezgra i nastaće crna rupa - ako su dovoljno velike. Ali zakoni fizike koji su, pretpostavlja se, „na snazi“ unutar zvezda, sugerišu da je nastanak crnih rupa unutar mase od 65 do 120 puta veličine Sunca - nemoguć. Umiruća zvezda koja bi mogla da nosi takve objekte, sama bi se raspala i iza nje ne bi ostalo ništa.

Ako su naučnici u pravu, tada je najverovatnije objašnjenje za postojanje objekta mase 85 naših Sunca taj da je to rezultat jednog još većeg spajanja crnih rupa.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)