VELIKA SVEMIRSKA MISTERIJA ZBUNJUJE SVE: NASA pažljivo prati anomaliju koja može da sruši satelite!

Tanjug

22. 08. 2020. u 12:20

ВЕЛИКА СВЕМИРСКА МИСТЕРИЈА ЗБУЊУЈЕ СВЕ: НАСА пажљиво прати аномалију која може да сруши сателите!

Foto: Depozit fotos

NASA aktivno nadgleda čudnu anomaliju u magnetnom polju Zemlje, odnosno ogromno područje nižeg magnetskog intenziteta na nebu između Južne Amerike i jugozapadne Afrike.

Ovaj fenomen, nazvan Južnoatlantska anomalija (SAA), već godinama zbunjuje naučnike. Sateliti su posebno osetljivi na oslabljenu snagu magnetnog polja u anomaliji, jer su zbog toga više izloženi česticama sa Sunca, piše časopis "Sajns alert".

Južnoatlantska anomalija uglavnom ne utiče na život na Zemlji, ali ima efekat na orbite svemirskih letelica, uključujući i orbitu Međunarodne svemirske stanice.

Kada letelice prođu kroz anomaliju, može doći do kvara na njihovim tehnološkim sistemima u slučaju da ih pogode visokoenergetski protoni, navodi se u članku.

Smatra se da je primarni izvor anomalije vrtlog rastopljenog gvožđa u Zemljinom jezgru. Kretanje te užarene mase stvara električne struje koje na Zemlji uzrokuju magnetno polje, a ono, kako izgleda, ne mora biti svuda isto.

Iako ova anomalija još predstavlja veliku misteriju za naučnike, nedavna istraživanja ponudila su neke uvide u uzroke i posledice ove neobične pojave.

Tako je studija NASA iz 2016. godine otkrila da se anomalija polako kreće u smeru severozapada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Somebody74bg

22.08.2020. 12:54

Uskoro će da se desi zamena polova, već se to i ranije dešavalo u istoriji ove planete https://www.youtube.com/watch?v=1Xh46rBevEA

Sasa

29.08.2020. 23:59

Ko kaže da je u pitanju rastopljeno gvožđe. Nije dokazano. Možda je centru zemlje neka prastara vanzemaljska mašina čiji je zadatak da se pod uticajem jake gravitacije stvori planetu na idealnom mestu za buduće kolonizacije vanzemaljaca.