"OTIŠAO" ZA 2.9 MILIONA DOLARA: Na aukciji prodat ceremonijalni mač Napoleona Bonaparte (VIDEO)

Srna

08. 12. 2021. u 23:52

CEREMONIJALNI mač koji je nosio Napoleon Bonaparta kada je izvršio državni udar 1799. godine i pet komada njegovog vatrenog oružja prodato je na aukciji za skoro 2,9 miliona dolara, objavili su američki aukcionari.

ОТИШАО ЗА 2.9 МИЛИОНА ДОЛАРА: На аукцији продат церемонијални мач Наполеона Бонапарте (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Ovi predmeti, koje je na prodaju iznela aukcijska kompanija "Rok Ajlend" iz Ilinoisa, prodati su telefonom kupcu koji je ostao anoniman, rekao je predsednik kompanije Kevin Hogan za AFP. Mač i pet ukrašenih pištolja prvobitno su procenjeni na 1,5 do 3,5 miliona dolara.

- Sa prodajom od 2,87 miliona dolara, kupac Napoleon Garniture nosi kući veoma redak dio istorije. Zadovoljstvo nam je što smo im pružili priliku da steknu takav istorijski predmet - rekao je Hogan.

Mač je, sa koricama, bio "krunski dragulj" kolekcije, prema rečima predstavnika aukcijske kuće. Oružje je napravio Nicola-Noel Bute, koji je bio direktor državne fabrike oružja u Versaju.

Nakon što je krunisan za cara, veruje se da je Napoleon poklonio mač generalu Žan-Andošu Žunou, ali je generalova žena kasnije bila primorana da ga proda da bi otplatila dugove. Zatim ga je pronašao londonski muzej. Američki kolekcionar bio je njen poslednji vlasnik, ali je ta osoba nedavno preminula, navodi aukcijska kuća.


U međuvremenu, par "veoma retkih" vekovima starih tijara ili oglavlja optočenih draguljima i za koje se veruje da su pripadali Napoleonovoj supruzi, francuskoj carici Žozefini Bonaparti, prodat je na aukciji u Londonu za više od 760.000 dolara.

Smatra se da je dve tijare — ponuđene iz privatne britanske kolekcije stare najmanje 150 godina — Napoleonovoj ženi dala njegova sestra Karolina početkom 19. veka, navodi "Sotbi". Obe tijare, koje su deo kompleta odgovarajućeg nakita dizajniranog za nošenje zajedno, optočene su dragim kamenjem ugraviranim glavama klasične starine, od kojih su neke verovatno veoma stare, saopštila je aukcijska kuća.

- Ovi veličanstveni dragulji ukrašeni kamejama i duborezom svakako dočaravaju stil velike carice Žozefine – njen rang žene Napoleona Bonaparte, njen besprekoran ukus i interesovanje za klasični svet - rekao je Kristijan Spofort iz "Sotbija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!