Ovo su srednjoškolske ocene NIKOLE TESLE: Ne možete ni pretpostaviti iz kog predmeta je najveći srpski um IMAO JEDINICU (VIDEO)

Novosti onlajn

četvrtak, 11. 06. 2020. u 13:46

Ово су средњошколске оцене НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Не можете ни претпоставити из ког предмета је највећи српски ум ИМАО ЈЕДИНИЦУ (ВИДЕО)

Foto: Vikipedia/Printskrin

Tesla se pohađao Gimnaziju Karlovac od 1870. do 1873. godine

POREKLO i život Nikole Tesle već decenijama unazad intrigiraju svet i zaljubljenike u nauku, a to se do danas nije promenilo.

Interesovanje za Nikolu Teslu je toliko veliko i rasprostranjeno kako na Balkanu sa kojeg je potekao, tako i u Americi u kojoj je proveo gotovo ceo svoj život.

Zanimljivosti i novootkriveni detalji iz njegovog života pojavljuju se vrlo često, a ono što zaljubljenike u ovog neverovatnog naučnika posebno intrigira jeste Teslino detinjstvo provedeno u Smiljanu, kao i njegovi školski dani.

Nedavno se čak i na Jutjubu pojavio video, u kojem je devojka po imenu Tobi, vrlo aktivna na ovoj mreži, na svom kanalu pod imenom “Tubees” odlučila da sa javnošću podeli i ocene velikog srpskog naučnika.

Ova devojka je zaljubljenik u matematiku, astronomiju i fiziku,a diplomirala je matematiku i fiziku na Univerzitetu na Novom Zelandu. Njene klipove u kojima se bavi životom i delom velikih naučnika prati više od 400.000 pretplatnika.

Početkom maja Tobi je objavila video sa ocenama Nikole Tesle u srednjoj školi i na fakultetu. U pitanju je prevod kopija originalnih dokumenata koji se nalaze u arhivi "TU Graz".

Tesla se pohađao Gimnaziju Karlovac od 1870. do 1873. godine.

U prvoj godini bio je odličan đak sa pohvalama. Situacija je slična i u drugoj godini, ali je u trećoj pao matematiku u prvom polugodištu jer je ocena (nedovoljan), što je potpuno neverovatno s obzirom na činjenicu da mu je upravo matematika kroz čitavu karijeru bila najverniji pratilac.

Međutim, u dokumentu je naznačeno da je Tesla bio bolestan dva meseca i da je odsustvovao. Na maturskom ispitu bio je odličan iz matematike, geografije, istorije i nemačkog.


Tobi nije istakla kako je došla do ovih zanimljivih dokumenata o našem velikom naučniku, ali je sigurno da je ovaj njen video usrećio veliki broj zaljubljnika u lik i delo Nikole Tesle, kojih je širom sveta neverovatno mnogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Vera

11.06.2020. 15:27

Uzalud je Dača kukao EU jer ona na svom portalu i dalje drži da je Tesla hrvatski naučnik iz Smiljana.

veselnik

11.06.2020. 22:35

@Vera - 5:48-5:52 - pogledaj i procitaj u tekstu: "rodjen u Smiljanu", "nacionalnost srpska". U original dokumentu u formularu rubrika "nacionalnost" zaokruzeno "Serbe"!

Zveki

12.06.2020. 07:40

@Vera - Uzalud ona na svm portalu pise da je iz Hrvatske kada lepo pise da je srbin

Petko

12.06.2020. 08:19

@Mani - Memorija im je slaba kada su mu ustase porodicu pobili, i srusilii kucu u Smiljanu. Tada je on bio obican Srbin koga treba u jamu. A sad je dobar.

Posmatrač

12.06.2020. 10:38

Rođen sam u HR kao i moja supruga i deca. Srbin sam i nikako nisam mogaodobiti hrvatske papire radi posla, Veliki Nikola je mrtav, a za njih je samo mrtav Srbin dobar.

Ja pa ja pa sta

12.06.2020. 12:18

EJ Tobi, nisam znao da je engleski bio sluzbeni jezik u Austrougarskoj monarhiji. Predmeti i ocene na engleskom LoL!

Vasilije

13.06.2020. 00:30

Na Niagarinim vodopadoma postoji spomenik, Nikoli Tesli cela figura na postamentu je grb Srbije u reljefu i to u bojama.Pored godine rođenja i smrti, piše da je Srbin rođen u Smiljanu tadašnjoj Austro Ugarskoj.