Kompanija Skandinavian Erlajns privremeno je uklonila reklamu sa Interneta nakon kritika na društvenim mrežama, posebno od stranaka koji su protiv imigracije i koje navode da takve poruke štete kulturi i istoriji regiona.


Reklama pod nazivom "Šta je stvarno skandinavsko? Apsolutno ništa", pojavila se u utorak, a skinuta samo nekoliko sati kasnije, preneo je AP.


U reklami se navodi da je ono što se obično smatra skandinavskim, poput demokratije, sendviča, roditeljskog odsustva i švedskih ćuftica, uvezeno, a Skandinaviju su "doveli ovamo, malo po malo, obični ljudi koji su pronašli najbolje u našoj kući na drugim mestima".


Ričard Jomshof, poslanik antiimigrantske populističke stranke Švedske demokrate, rekao je da je video "stvarno vražja glupost i samomržnja".


"Uvek sam nastojao da letim sa SAS-om, ali više nikada neću. To je obećanje", istakao je on.


U susednoj Danskoj Soren Espersen, član populističke Danske narodne stranke, rekao je da je prevoznik tri nacije "pljunuo po svemu što je zaista norveško, zaista švedsko i zaista dansko sa svojom odvratnom reklamom".


Pročitajte još: Ova reklama je bila PREVIŠE ŠOKANTNA za Oskara (VIDEO)


Aviokompanija je saopštila da je njihova osnovna poruka trebalo da bude da putovanje obogaćuje ljude, a da je reakcija na reklamu sugerisla da se radi o "onlaj napadu" bez iznošenja detalja.


"Stoga smo film privremeno uklonili sa naših kanala", saopštili su iz kompanije.