U Šangaju otvoren pešački most izgrađen tehnologijom 3D štampe (FOTO/VIDEO)

Tanjug

24. 01. 2019. u 23:38

Most je dug 26,3 metra, a širok 3,6 metara. Novi most u šangajskoj četvrti Baošan izgrađen je modernim građevinskim tehnikama

У Шангају отворен пешачки мост изграђен технологијом 3Д штампе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Printscreen/ Twitter

U Šangaju je otvoren najduži betonski pešački most na svetu koji je tehnologijom 3D štampe izgradio tim s Univerziteta arhitekture Cinghua u Pekingu.

Most je dug 26,3 metra, a širok 3,6 metara. Novi most u šangajskoj četvrti Baošan izgrađen je modernim građevinskim tehnikama. Projektovao ga je profesor Su Veiguo s Univerziteta Cinghua, a izgrađen je od 44 betonske komponente koje su izrađene 3D tehnologijom, dok su rukohvati podeljeni na 68 jedinica.


Betonske komponente štampane su pomocu dve "robotske ruke", a za njihovu izradu bilo je potrebno 450 sati. Prema procenama, u poredenju s konvencionalnim procesom gradnje, napravljena je ušteda od 33 posto, preneo je portal Klix.ba.

Pre početka izgradnje ovog mosta, napravljen je manji model za testiranje projekta i za dokazivanje da može izdržati pešake koji prelaze i zadržavaju se na celokupnoj površini mosta. U most je ugrađen i sistem praćenja u realnom vremenu, koji nadzire eventualne deformacije i pomeranja.

Prvi betonski most izgrađen tehnologijom 3D štampe otvoren je u oktobru 2017. godine u Holandiji.— China Daily (@ChinaDaily) January 15, 2019


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije