Radeći na suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorije Bosne i Hercegovine, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, su sprečili još jedan slučaj krijumčarenja ilegalnih migranata iz Srbije u BiH, rekla je Jasminka Mujić, porparolka GP BIH.

Radi se o šest ilegalnih migranata koje su dvojica državljana BiH, pokušali da prokrijumčare u vozilu BH oznaka. Otkriveni su u mestu Kozluk, nadomak Zvornika, kraj Drine.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su počinili krivično delo krijumčarenje osoba, protiv osumnjičenih će ovoj instituciji biti dostavljen izveštaj. U toku je dalja rad na ovom slučaju i utvrđivanju identiteta i porekla ilegalnih migranata. Takođe, u protekla 24 sata, pripadnici ove jedinice su na više lokacija u zoni odgovornosti JGP Zvornik od ilegalnog prelaska državne granice odvratili 91 ilegalnog migranta koji su iz pravca Srbije pokušali da uđu na teritoriju BiH.

- Ublažavanjem restrikcijskih mera kako u susednim zemljama, tako i u BiH, očekuje se i veći broj ilegalnih migracija. Već sada na području Zvornika sve je veći broj migranata koji pokušavaju ilegalno da predju državnu granicu, radi čega smo formirali poseban tim policajaca na tom području i preraspodjelom vlastitih snaga te sa svim raspoloživim sredstvima ulažemo maksimalne napore u zaštiti državne granice - izjavio je direktor Granične policije BH, Zoran Galić povodom sve češćih slučajeva otkrivanja migranata prilikom pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice.