Studentski centar "Nikola Tesla" u Banjaluci u potpunosti je spreman za smeštaj osoba koje su pozitivne na virus korona i u njemu će se smeštati samo oni koji nemaju simptome bolesti.


To je izjavio ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić nakon što je zajedno sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanom Rajčevićem i direktorom Doma zdravlja Banjaluka Nevenom Todorović obišao "studenjak".


Šeranić je rekao da su paviljoni jedan i dva Studentskog centra izabrani kao najbolje rešenje za smeštaj, jer poseduju menzu i potrebne uslove.


- Tu će imati kompletan zdravstveni nadzor i objekat će obezbeđivati policija. Oni koji žive u blizini nemaju razloga za brigu jer nikome neće biti dozvoljeno kretanje - rekao je Šeranić.


Pojasnio je da su se na ovo odlučili zbog nepoštivanja kućne izolacije, ali i zato što je ustanovljeno da je manji procenat širenja virusa u zajednici, a pojačan po porodičnim klasterima.


- Morali smo ograničiti kontakte jer ne možemo iskontrolisati ljude u izolaciji da u kuću ne prime svoje najbliže u posetu. Ovde imamo sobe i apartmane. Za svaku porodicu, koja ima malu decu ili nekog za koga se mora brinuti, poput lica s invaliditetom, biće obezbeđeni apartmani. Imaćemo odvojene prostorije za muškarce i žene - istakao je Šeranić.


On očekuje da će u ovaj karantin biti smešteno 111 osoba sa banjalučkog regiona, dok će za te potrebe u Bijeljini služiti Đački dom.


Napomenuo je da sleti masovnije testiranje kontakata pozitivnih osoba, s ciljem da se agresivnije deluje na suzbijanju virusa.


- Verujem da će doći do porasta broja pozitivnih na virus korona, naročito sada kada počnemo sa testiranjem svih kontakata - istakao je Šeranić.


On kaže da Srpska trenutno raspolaže sa 2.000 testova, sutra se očekuje donacija od još 3.000, a za narednu sedmicu još 25.000 testova. U Srpskoj trenutno ima 72 respiratora, očekuje se dolazak još 20, a najavljena je nabavka još na desetine.


Inače, studenti su ranijom odlukom Republičkog štaba pre nekoliko sedmica napustili dom, a danas su se masovno vraćali da do 15 časova isele i pokupe sve preostale stvari. To će moći da učine i narednih dana u periodu od 8 do 15 časova. Za smeštaj pozitivnih osoba na raspolaganju će biti 34 apartmana i 700 kreveta.