Potpredsednik Narodne skupštine RS i poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković predložio je Nacrt zakona o izmeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, a kojim je predviđeno ukidanje “belog hleba“ u Republici Srpskoj.


Predlagač je obrazložio da se ovim sprečava da izabrana lica po prestanku funkcije nastave dobijati platu u narednih šest meseci uz ocenu da se radi o neopravdanoj privilegiji.


Petković je naveo podatak da je 2014. godine preko 50 izabranih ili imenovanih funkcionera koristilo ovu privilegiju, a na kraju prošlog mandata, 2018. godine, ukupno njih 37, za šta je na mesečnom nivou izdvajano oko 100.000 KM.


- Imali su pravo da šest meseci dobijaju platu iako je nisu zaradili. To je sve ukupno građane koštalo preko milion maraka. Nije retkost da neki i zloupotrebljavaju ovu privilegiju. Ukidanjem ili značajnim redukovanjem, bila bi ostvarena ušteda i novac bi bio upotrebljen na stavke koje su važnije za građane - kazao je Petković.


Podvukao je da za ovo zakonsko rešenje nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.


Podršku ukidanju „belog hleba“ na početku rasprave su najavili iz opozicionog PDP-a, ali i predložili da se donese zakonsko rešenje po principu „jedan čovek - jedna plata“, što je naišlo na podršku i u SDS-u koji smatraju da treba regulisati da svi poslanici u skupštini Srpske ne mogu dobijati platu po drugom osnovu.


Prema mišljenju Davora Šešića (SDS), predlog poslanika Milana Petkovića je „politikanstvo“.


- To je čisto politikanstvo, zato što dolaze lokalni izbori. Pre nego što se reši 'beli hleb' ima dosta drugih stvari koje treba rešiti, kao što je da jedna osoba ne uzima dva ili više primanja iz budžeta RS - rekao je Šešić.