Finansijski problemi teraju Srpsku da povlači policajce sa granice

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 01. 2020. u 07:30

Финансијски проблеми терају Српску да повлачи полицајце са границе

Foto Mup RS

Problem oko finansiranja pripadnika MUP Srpske koji čuvaju granične prelaze u BiH. Lukač: To će prouzrokovati velike probleme u vezi sa kontrolom ulazaka migranata

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova RS u slučaju da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) odustane od finansiranja smeštaja i ishrane za policajce iz Srpske, angažovanih na obezbeđenju granice BiH, moraće da ih povuče sa granice, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.


On je upozorio da će to prouzrokovati mnogo veće probleme u vezi sa kontrolom ulaska nelegalnih migranata na teritoriju BiH.


- Prema našim informacijama, IOM je poslao pismo Graničnoj policiji BiH koja nas je obavestila da od 31. januara ove godine IOM prestaje da finansira policajce iz Srpske koji su angažovani na pomoći Graničnoj policiji BiH u čuvanju granice. Nemamo direktnu informaciju od njih o tome šta se dešava, odnosno da li je to nedostatak sredstava ili se radi o njihovom odustajanju od pomoći u sprečavanju nelegalnih ulazaka u BiH - rekao je Lukač.

Lukač je podsetio da je policija RS, u skladu sa sporazumom sa Graničnom policijom BiH, za policajce iz RS snosila troškove dnevnica i goriva, dok je IOM finansirao smeštaj i ishranu.


- Ti troškovi su prošle godine prešli iznos od 1,2 miliona KM neplaniranih sredstava koje smo morali da pronađemo i to je bilo opterećenje za budžet MUP RS. Ako oni odustanu u potpunosti od toga kao što imamo obaveštenje, mi ćemo morati da povučemo svoje policajce jer u budžetu nemamo dovoljno sredstava da to isfinansiramo - istakao je Lukač.


MUP i vlasti u Srpskoj ostaju pri stavu da niko osim Granične policije BiH i policije RS ne može da kontroliše granicu na teritoriji Srpske. Lukač je naglasio da nije moguće da druge agencije poput federalnog ili kantonalnih MUP uđu na teritoriju RS i kontrolišu granicu.


- To može da radi policija Srpske u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim nadležnostima. Mi nemamo nameru da na teritoriji Federacije BiH obavljamo kontrolu i preuzimamo njihove nadležnosti, ali nećemo dozvoliti ni da to bilo ko drugi radi na našoj teritoriji - rekao je Lukač.


Dragan Lukač,Foto D. Pozderović

Radovan Višković, premijer RS, izjavio je da Srpska neće dozvoliti da granica ostane nezaštićena, ali da ne može preuzeti dodatne troškove za smeštaj i ishranu pripadnika (MUP). Višković je istakao da je Srpska i do sada imala značajne troškove za oko 100 pripadnika MUP koji borave kao ispomoć na granici.


- Ovo pokazuje u kakvim uslovima funkcioniše BiH. Oni koji se zaklinju da pomažu, uskraćuju pomoć BiH kada joj je ona najpotrebnija - rekao je Višković.


Pročitajte još: Manji pritisak na granicu


- Savet ministara je dobio proširenje budžeta i ako žele da obezbede granicu neka za to izdvoje sredstva. MUP RS je spreman da nastavi da radi na tim poslovima, ali nećemo raditi na svoju štetu - poručio je Višković.


OJAČATI KAPACITETE

SUZBIJANjE migranata u prelasku granice, podsetio je premijer RS, nije obaveza MUP Srpske, već Granične policije BiH.

- Bilo bi realno da Granična policija ojača svoje kapacitete, zaposli nove ljude i obavlja Ustavom propisane nadležnosti. Ako naši policajci budu morali da napuste granicu, oni će se povući u unutrašnjost Srpske i raditi i dalje svoj posao, i sve migrante koji pređu granicu evidentirati i prevoziti u migracione centre - naglasio je Višković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Анти Антифа

29.01.2020. 08:15

Полиција нека се повуче на границе Српске према БиХ и Хрватској