Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci na proslavi Dana Republike Srpske da je Srpska sinonim za slobodu srpskog naroda o kojoj su generacije sanjale stotinama godina.


"Mnogo ljubavi utkano je u RS i zato je ona veličanstvena", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana RS kada je poručio i da Srbi nikada neće prihvatiti inkviziciju Ustavnog suda u BiH.


Dodik je podsetio da su za 28 godina postojanja RS izgrađene institucije RS, očuvana je ekonomija u nemogućim uslovima, izgrađeno 120 kilometara auto-puteva, zdravstvene ustanove se renovniraju...


On je rekao da je RS pokazala vitalnost i da njeno postojanje ne može da bude smetnja, osim onima koji bi želeli da "gospodare našim životima i uzmu naš prostor i našu teritoriju".


Nastavićemo da razvijamo Republiku Srpsku, rekao je Dodik i dodao da je zadatak čelnika RS da u narednih pet godina izađu sa auto-putem od Doboja do Bijeljine, kao i da se na Rači spoje sa auto-putevima Srbije.


Dodao je da niko ne može da zaustavi integraciju RS i Srbije i da su jedini koji su želeli Srpsku Srbija i Rusija.


"Mogu da se ljute koliko hoće. Integrisati se sa Srbijom znači ne samo duhovno biti integrisan. To je naša želja i imamo pravo na naše samoopredeljenje. Doći će vreme kada ćemo imati to pravo", rekao je Dodik i dodao da je RS dovoljno velika i široka da u njoj slobodno živi svako ko želi, ali da ne može da prihvati one koji je osporavaju i podrivaju.


Dodik je rekao da su mnogi sa zapada hteli da nema RS, a da su i nudili rešenja da to uradimo sami da bi nestali.


"Ništa im ne zameramo", rekao je Dodik, a nakon njega je govorila predsedica RS Željka Cvijanović koja se nadovezala rečima da je RS bila trn u oku za mnoge.


Cvijanović je rekla da gradajni širom RS slave ponosni što je imaju i odlučni da je čuvaju i jačaju u budućnosti,


Želim da imamo RS koja će uvek ići napred i biti na ponos budućim generacijama, kao što je to danas nama, rekla je ona.


PROČITAJTE JOŠ: Braneći Republiku Srpsku, vi ste branili Srpstvo, a braneći Kosmet i Srpsku crkvu u Crnoj Gori branimo svoj integritet: Miloš Biković održao govor za pamćenje (VIDEO)


O osporavanju i napadima na RS, Cvijanović je rekla da je 9. januar za pojedine neprijatan podsetnik da je jedino RS nastala u miru, da je Ustav dobila u miru, i da je institucionalno i na svaki drugi način zaživela pre rata, a Federacija kao produkt rata kroz sporazum o okončanju krvavih sukoba.


RS se kaže, zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, za saradnju i koordinaciju u okviru BiH, ali ne prihvata otimanje nadležnosti.


"Želimo da svi narodi u BiH budu dobri partneri, da RS gradimo kao mesto gde će se ostvarivati i pojedinci i kolektiviteti, RS koja će biti stabilna u kojoj će ljubav koju oseća srpski narod biti trajni zajednički kapital zahvaljujući kome ćemo unapređivati Srpsku", rekla je Cvijanović.


Svečanostima u Banjaluci prisustvovali su i ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović kao i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.