JEDANAESTI međunarodni festival "Dani harmonike" u Ugljeviku, svečano je otvorila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Izrazila je zadovoljstvo što je pokrovitelj manifestacije "u kojoj svet govori istim jezikom - jezikom muzike".

- Ovo je prilika da se pokaže domaći kulturni proizvod, koji na najbolji način afirmiše i naš rod i našu RS na svim meridijanima - poručila je predsednica RS.

Organizator festivala dr Slaviša Perić ukazao je na značaj ove kulturne svetkovine pod Majevicom za promovisanje harmonike, navodeći da ovaj skup mnogi stručnjaci svrstavaju u festival svetskog ranga, srećan što su "Dani harmonike" napravili veliki iskorak na popularizaciji kulture.

Najveći umetnik na harmonici današnjice Jurij Šiškin iz Rusije pohvalio je festival i istakao da manifestacija okuplja najbolje učesnike, članove žirija i takmičare. Ukrajinski umetnik Vladimir Murza na festivalu u Ugljeviku učestvuje od njegovog početka i prati povećanje broja, ali i kvaliteta učesnika i takmičara.

PROČITAJTE JOŠ - Prvak harmonike leti iznad Srbije

Marko Patarini iz Italije, predsednik Svetske asocijacije akordeonista, ove godine prvi put učestvuje na festivalu.

Festival organizuju Udruženje umetnika "Artist", Muzička škola "Kornelije Stanković" i Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Gvarnerijus". Smotra svetskih virtuoza na harmonici traje do 16. aprila.

U takmičarskom delu programa, osim harmonaša iz Republike Srpske, učestvuju takmičari iz 16 zemalja - Rusije, Litvanije, Italije, Ukrajine, Švedske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore i BiH.