POTPISIVANjEM sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srpske i kineskih kompanija “Čajna investment end divelopment” i “Čajna mašineri endžiniring” o izgradnji termoelektrane “Gacko 2”, vredne milijardu maraka, u ponedeljak je konačno započela realizacija kapitalnih investicija iz Kine u Srpskoj.

Pored termoelektrane u Gacku, Vlada RS pregovara s Kinom o još nekoliko stotina miliona evra vrednih projekata. Među kapitalnim projektima u kojima se traži finansijska podrška iz Kine preko kredita je i izgradnja auto-puta Banjaluka - Mlinište, u dužini od 62 kilometra, a vrednost projekta je, prema proračunu iz Vlade RS, oko 600 miliona evra. Na spisku želja je i projekat modernizacije železnice na relaciji Banjaluka - Prijedor - Novi Grad. Vrednost ovog celog projekta je oko 250 miliona dolara. Pored modernizacije pruge, Vlada RS je u završnim pregovorima s kompanijama iz Kine za izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor - Novi Grad. Zasad je poznato da su investitorima iz Kine predstavljene tri opcije auto-puta. Najkraća je 74, a najduža 84 kilometra. Tako varira i cena, od 720 do čak 938 miliona evra. Pored auto-puta, u planu je i izgradnja brze ceste Prijedor - Kozarska Dubica.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, nakon potpisivanja sporazuma s kineskim kompanijama, rekao je da će termoelektrana “Gacko”, čija je vrednost procenjena na oko milijardu KM, imati najmanje instalisane snage 300 megavata.

On kaže da će koordinaciono telo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni da bi se donele investicione odluke - ocena ranije procenjenih rezervi uglja u ovom području, vrednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju ovog objekta.

- Vlada Republike Srpske će dati sve potrebne garancije za realizaciju ovih projekata i učestvovati u svakom konkretnom potezu - istakao je Đokić.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su s kineskim partnerima potpisana dva sporazuma, od kojih jedan o strateškoj saradnji, a drugi o izgradnji termoelektrane “Gacko 2”.

- Naša razvojna šansa je vezana za interes kineskih investitora, jer kad iza projekata stoji kineska država, to daje posebnu garanciju da će oni biti uspešni - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da prisutnost kineskih kompanija u regionu daje šansu za mogućnost regionalnih projekata.

POČETAK ODLIČNOG POSLA

GENERALNI direktor kompanije “Čajna investment end divelopment” Lingdž Džao rekao je da se ova kompanija ubraja u najveće u vlasništvu kineske države i da je prisutna na globalnom nivou u više od 100 zemalja u kojima na različite načine sarađuje s partnerima.

- Sa Srpskom razgovaramo o različitom oblicima saradnje, koja uključuje investicije i trgovinu - istakao je Džao, i dodao da je ova kompanija prisutna i u Srbiji, gde želi da radi na projektu prečišćavanja otpadnih voda.


RADNI TIM

POTPREDSEDNIK korporacije “Čajna mašineri endžiniring korporejšen” Zigang Tong rekao je da je Srpska napravila prvi korak u saradnji sa Kinom koja se odnosi na projekat izgradnje termoelktrane “Gacko 2”.

- Potpisivanje sporazuma znači da je naš posao započeo. Mi smo već oformili radni tim i želimo do kraja godine da započnemo sa radovima. Nadam se da će projekat “Gacko 2” doneti veliku korist Republici Srpskoj - rekao je Tong.