Ovaj DOKUMENT je najbolji dokaz da je Nikola Tesla bio SRBIN i pravoslavac: Evo i ko ga je KRSTIO (FOTO)

Novosti Online

sreda, 13. 05. 2020. u 18:59

Овај ДОКУМЕНТ је најбољи доказ да је Никола Тесла био СРБИН и православац: Ево и ко га је КРСТИО (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Jedan od najvećih srpskih umova Nikola Tesla, rođen je u Austrougarskoj u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, a javnost je oduvek intrigiralo njegovo poreklo i etnička pripadnost

ČESTO se polemisalo o tome da li je Nikola Tesla Srbin ili Hrvat, međutim, nema nikakve sumnje da je naučnik bio srpskog porekla, kao i da mu je otac bio pravoslavni sveštenik. O njemu se obično govori kao Amerikancu sprskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Nikola Tesla je imao impozantnu listu dostignuća, a rani biografi okarakterisali su ga kao asketu, introvertnog i opsednutog.

Donosimo krštenicu koja je neoboriv dokaz za tvrdnju o poreklu jednog od naših najvećih naučnika.

Takođe, još dokaza nalazi se i u knjizi " Nikola Tesla - Prepiska sa rodbinom" sa oko 70 000 pisama koje je slavni naučnik sačuvao, a koje je primio od različitih ljudi ili institucija, a od kojih su veoma interesantna ona koja su stizala od rodbine.

Ta prepiska je trajala šezdeset godina, a veći broj objavljenih pisama su ona koje je Tesla primio. U njima se takođe jasno vidi da je pravoslavnog porekla.

Foto: Pink

Teslin otac bio srpski pravoslavni sveštenik, a ovaj čovek ga je krstio

Nikola Tesla bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kao dečak, slavni naučnik oglašavao zvona. Otac Milutin kao i cela porodica slavili su slavu Sv. Đorđa.

Teslina majka zvala se Georgina Đuka, rođena Mandić, a njen otac i brat takođe su bili srpski pravoslavni sveštenici. Teslu je krstio sveštenik Tom Oklopdžija.

Inače, pre nekoliko dana državni organi Srbije - Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo kulture i informisanja, intervenisali su zbog toga što je na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije bilo navedeno da je veliki američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla, rođen u nekadašnjem Austrijskom carstvu, na teritoriji današnje Hrvatske, “čuveni Hrvat”.

Greška je ispravljena, a Ministarstvo kulture izrazilo je zadovoljstvo zbog učinjene ispravke.

- Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika - poručuju iz Ministarstva.

(Pink)

Komentari (4)

Дане

14.05.2020. 10:44

@Gemino - То је комунизам у СФРЈ прокламовао да би још више Србе уназадио,маскирао, направио од нас мање важан народ. Хрватска постоји тек од 1991! Не верујем да је Тесла мислио на НДХ,јер су неких 2 године постојали НДХ и Никола Тесла!

Dragan Jovanović

13.05.2020. 22:18

Ponosio se hrvatskom kao domovinom jer tad još nije znao za sve pokolje koje su ustaše počinili. Da jeste, ne bi tako nešto NIKADA IZJAVIO. Niko normalan ne bi.