Godine prolaze, ali zanat se ne zaboravlja. Otkad je proglašeno vanredno stanje, mušterija nema. Samo najbližoj familiji sašije poneku zaštitnu masku. Da je mlađi, šio bi, veli Milosav Todorović, jagodinski krojač mnogo više i to besplatno i poklanjao.


Majstor Mile (87) u penziji je već tri decenije, a ovim zanatom bavi se 73 godine. Od šivaće mašine se nije odvajao ni kada je otišao u penziju. Doduše, radio je "positnice", samo je prekrajao i krpio odeću kako bi u vreme krize trajala što duže.


- Najteže mi je što ne mogu da izađem iz kuće. Svakodnevno sam biciklom odlazio na pijacu i radio u bašti od 24 ara na Štipljanskom putu kraj Jagodine. Sada bi trebalo da se sadi, ali su mi ruke vezane, a sadio sam sve po redu luk, grašak, bob, paradajz, kupus i na kraju bostan. Sada će sin Vladan morati to sam - kaže čika Mile.


Naš vremešni sagovornik je težak hleb zarađivao na šivaćoj igli. Danonoćno je radio u Fabrici konfekcije "Resava", a potom u svojoj krojačkoj radnji. Tada su bila moderna odela iz nemačkog "Bazara" iz kog su mušterije poručivale, a pošto nije bilo šnitova, morao je da prekopira model, da skroji, pa tek onda da ga sašije.


- Tezgu na kojoj sam krojio odela odavno sam izbacio, jer se i ne sećam kada mi je neko poslednji put naručio da mu sašijem odelo, kaput ili mantil. Ne znam koliko komada odeće sam napravio tokom svog radnog veka, ali sam ponosan kada se setim vremena kada su iz svih krajeva grada mušterije prolazile pored drugih krojačkih radnji da bi došle baš kod mene - kaže majstor Mile.


UVEK MOŽE BOLjE


Najzaslužniji što je on postao dobar majstor je njegov učitelj Keler. Dok je bio njegov šegrt otkrivao mu je sve tajne od krojenja donjeg veša, odela, preko prsluka, pantalona do kaputa. Za to vreme đaci tekstilne škole učili su samo nekoliko faza izrade jednog odevnog predmeta. Shvatio je čika Mile još tada da je nekoliko stepenika ispred njih. Majstor Keler bi ga uvek pohvalio, ali uz stalnu opasku da je moglo i bolje. Tako ga je podsticao da se dokazuje i da s vremenom postane vrhunski šnajder.