Čitav svet oplakuje tragičnu smrt slavnog košarkaša Kobija Brajanta koji je stradao u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji zajedno sa svojim trinaestogodišnjom ćerkom Đijanom.

Kobi je sa još osam osoba putovao u privatnom helikopteru koji se srušio u mestu Kalabasas. Nije poznato da li je došlo do kvarova, ali se sumnja da je loše vreme prouzrokovalo nesreću - bilo je veoma maglovito, što je napravilo velike probleme pilotu. Meteorolozi CNN-a su potvrdili da je vidljivost bila veoma loša u vreme kada je helikopter pao.

Nažalost, Kobi nije jedini koji je izgubio život u helikopterskoj nesreći. Svet se seća nesreća u kojima su život izgubili vlasnik Lestera, čuveni srpski reditelj, kao i poznati gitarista.

U oktobru 2018. u helikopterskoj nesreći poginuo je vlasnik "Lestera" Vikaj Šrivadanapraba. Nesreća se desila nakon utakmice između Lestera i Vest Hema.

Zajedno sa njim, stradale su još 4 osobe.

I poznati gitarista Stivi Rej Von stradao je u helikopterskoj nesreći - 27. avgusta 1990. Poginuo je po završetku koncerta. Uzrok nesreće - veoma sličan kao i onaj koji se pretpostavlja da je bio i u slučaju Brajana: loša vodljivost, magla i kobni udarac u brdo.

U pitanju je bio Bell 206B helikopter, a u letelici Bell 206 stradala je i jedna naša poznata ličnost - reditelj Dragan Kresoja.

U pitanju je bio noćni let, u toku je bilo snimanje, a Kresoja se u kabini nalazio sa svojim sinom, inače kamermanom. Helikopter je napravio zaokret u niskom letu i rotorom zakačio Dunav, pa je pao nedaleko od ušća Save.

Nesreća se desila tokom snimanja filma "Suton nad Beogradom".

NESREĆE SIKORSKI S-76 KOJIM JE LETEO BRAJANT

Više od 15 velikih nesreća od 1966. godine do danas dogodilo se sa Sikorski helikopterima. Model S-76 u kojem je poginuo slavni košarkaš Kobi Brajant imao je pre ove, još tri velike zabeležene nezgode.

U pitanju nije mali helikopter, pa je tako u tri ranije nesreće stradalo čak 36 ljudi.


Sedmoro ljudi poginulo je u nesreći koja se dogodila 10. marta 2017. godine u Istanbulu, a čak 14 mrtvih bilo je 2005, kada se Sikorski S-76C+ srušio u Estoniji. Godine 2002. model S-76A pao je u Severno more i tada je stradalo 11 ljudi. Udes sa istim tipom letelice (S-76A) desio se i 2013. godine.

U nesreći u Istanbulu 2017. godine poginulo je četvoro ruskih i jedan turski biznismen, koji su krenuli na sastanak u grad na severozapadu Turske. Sa njima su stradala i dva pilota, a letelica je bila stara 9 godina. Zbog slabe vidljivosti helikopter je udario u Endem TV toranj.

Četiri godine ranije dogodila se nesreća u Kanadi. Sikorski S-76A odneo je četiri života - dva pilota i dva medicinska tehničara. U tom bolničkom helikopteru nije bilo pacijenata, a nesreća se dogodila oko ponoći.

Estonska nesreća z 2005. godine odnela je 14 života. Posadu su činila dva finska pilota, a 12 putnika bili su uglavnom Finci, četiri Estonca i dva Amerikanca. Helikopter se survao u okean, u Taljinski zaliv, a sistem za sletanje u vodi u slučaju opasnosti nije se aktivirao.

Operater Bristou Helikopters, koji radi u Škotskoj, imao je tragičan let helikoptera Sikorski S-76A pre skoro 18 godina - u veče 16. jula 2002. godine. Zbog kvara na rotoru.

KORISTE GA KRALjICA I TRAMP

Inače, ovaj tip helikoptera idealan je za biznismene i poznate ličnosti - njega je koristila i kraljica Elizabeta Druga, a u privatnom vlasništvu ima ga i američki predsednik Donald Tramp.

Smatra se sigurnom letelicom, a ima i veliku, udobnu kabinu. Glavni rotor pokreću dva motora. Verzija "76B", u kojoj je stradao Brajant, ušla je u upotrebu 1987, a Brajantov helikopter napravljen je 1991. godine.


(Telegraf.rs)