U BOLNICI u Teksasu rođena je prva beba u SAD iz transplantirane materice. Iz Univerzitetskog medicinskog centra Bejlor u Dalasu nisu otkrili detalje, čak ni datum porođaja, jer pacijentkinja i njena porodica žele privatnost.

Porodilji je matericu donirala medicinska sestra iz Dalasa Tejlor Siler, koja ima dvoje dece i ne želi više da rađa. Transplantacija je obavljena u okviru kliničke studije koja istražuje nove vrste lečenja neplodnosti za žene koje nemaju funkcionalnu matericu. Upravo ta činjenica, da se na ovaj način traži globalno rešenje kako da se žene koje nemaju matericu ostvare kao majke, ovom porođaju dodatno daje na značaju, s obzirom na to da ovo nije "planetarna premijera". Prva beba na svetu iz transplantirane materice rođena je na Univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj 2014. godine. Tridesetšestogodišnja žena se porodila nakon što joj je materica presađena od šezdesetjednogodišnjakinje, sa kojom nije bila u srodstvu. Od tada je u švedskoj bolnici rođeno ukupno osam beba, koje su rodile majke sa presađenom matericom.

Zahvaljujući lekarima iz Geteborga, sa Harvarda, iz Izraela, u Srbiji je krajem marta urađena prva transplantacija materice u našoj zemlji, i ujedno prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama starim 37 godina.

Istraživači u Bejloru, gde se rodila prva američka beba iz transplantirane materice, bili su "brži" od nas. Oni su prvu transplantaciju materice od živog donora uradili prošle godine, a nakon toga još tri. Operacija nije bila uspešna za prve tri žene, i njima je presađeni organ - uklonjen.

PROČITAJTE JOŠ: Rođena prva beba iz presađene materice u SAD

Transplantacija materice je, uz surogat materinstvo, koje recimo u Srbiji nije dozvoljeno, jedan od dva moguća načina da žene rođene bez ovog reproduktivnog organa, pokušaju da se ostvare kao majke. U svetu se oko pet odsto devojčica rodi sa ovom funkcionalnom anomalijom, ali teško da se, uprkos svom napretku nauke, može očekivati da rađanje posle presađivanja materice postane "uobičajeno".

- To je i tehnički i etički komplikovan put do potomstva - kaže profesor dr Slobodan Radulović, jedan od pionira vantelesne oplodnje u Srbiji. - Budućnost za žene koje su rođene bez materice, i u još većem broju za one kojima se dešavaju spontani pobačaji u odmakloj trudnoći, jeste artificijelna, odnosno veštačka materica, koja je zapravo jedna vrsta inkubatora. Na tome se veoma ozbiljno radi već deceniju.

Prof. dr. Slobodan Radulović Foto P: Milošević

Profesor Radulović kaže da je lično video matericu inkubator, koja se zasad isprobava na životinjama:

- Najveći problem sa takvim aparatom jeste ogromna količina krvi koja bi bila potrebna da se fetus normalno razvija devet meseci. Ali, čim se usavrši sintetska krv, koja je pre dve godine puštena u upotrebu, ali je zbog nedostataka nedugo potom povučena, i taj problem će biti rešen. Kad sintetska krv: prah koji se rastvara u destilovanoj vodi, napravi revoluciju u transfuziji, vrlo brzo će u upotrebi biti i materica inkubator.

SAMO PRIVREMENI ORGAN

Žene koje su odabrane za studiju o novim modelima lečenja neplodnosti moraju biti zdrave, sa zdravim jajnicima. Pre operacije, uzimaju se jajne ćelije za oplodnju. Embrion se ubacuje u matericu godinu dana posle transplantacije i ako se trudnoća održi završava se carskim rezom. Za razliku od drugih organa koji se presađuju da bi se produžio život pacijenata, presađena materica nije zamišljena kao stalan organ. Nakon prve ili druge trudnoće, presađena materica se uklanja.