Spasen fond sa 20.000 knjiga

Vitomir Ćirić

nedelja, 17. 12. 2017. u 13:13

Спасен фонд са 20.000 књига

SAČUVANO Knjižni fond na sigurnom mestu / Foto V. Ćirić

Pirotski Istorijski arhiv preuzeo prebogatu biblioteku nekadašnjeg giganta tekstilnog kombinata "Prvi maj"

PIROTSKI Istorijski arhiv, na čijem je čelu odnedavno profesorka filologije Ivana Kostadinović, preuzeo je više od 20.000 knjiga iz biblioteke nekadašnjeg "Prvog maja", koji je u poslednjih desetak godina triput privatizovan. Tako je knjižni fond ove fabrike, koji je svojevremeno bio bogatiji od gradske biblioteke, na ovaj način bukvalno spasen od propadanja, jer novi vlasnik nije zainteresovan za to bogatstvo. Oni koji su pre nekoliko decenija formirali tu biblioteku i za to dobili Avnojevu nagradu za kulturu, odavno su van kapija nekadašnje perjanice socijalističke privrede i pogona koji su šili odeću za tadašnju jugoslovensku elitu: političku, sportsku, umetničku...

- Preuzeli smo 20.350 knjiga, mnogo fotografija, albuma sa slikama, reklamnog i drugog materijala, ali i kompletnu fabričku dokumentaciju sa oko 10.000 dosijea radnika i 160 metara arhivske građe. Moramo svi da budemo ponosni na to što je ovaj posao urađen, jer se mnogim pirotskim preduzećima izgubio svaki trag. "Prvi maj", nekadašnji gigant u privredi, na ovaj način će i dalje postojati, kroz knjige i dokumentaciju. Među pomenutih dvadesetak hiljada naslova, ima i onih naslova koji su prilično vredni. Inače, na svakoj knjizi je utisnut pečat "Prvog maja". Iako dragocena, ova biblioteka je bila na ivici propadanja i pretilo joj je uništenje. Sada nam predstoji dug proces njenog sređivanja i obrade, ali ostaje zadovoljstvo što smo obavili jedan izuzetno važan posao. Biblioteka je, osim što je vredna arhivska građa, i svedočanstvo jednog vremena, za mnoge generacije Piroćanaca, možda najlepšeg vremena u odrastanju - zaključuje direktorka Kostadinović.

Zaposlenima je bilo potrebno četrdesetak radnih sati da presele bogatu zaostavštinu, među kojom je i dokumentacija nekadašnjeg beogradskog "Beka", takođe tekstilnog giganta SFRJ.

Gradska galerija "Čedomir Krstić", na čijem je čelu istoričar umetnosti Radmila Vlatković, za početak je uzela šezdesetak naslova iz oblasti likovne umetnosti. Vlatkovićeva kaže da je postojala velika opasnost da se sa bibilotekom "Prvog maja" desi nešto slično kao i sa slikama koje su krasile upravu fabrike i kancelarije, ali i restoran i druge prostorije, odakle su tokom minulih godina nestale bez traga. Sada je ta opasnost otklonjena.

ČAMILA DESET GODINA

Toliko pominjana biblioteka "Prvog maja" je, zbog birokratskih procedura, bukvalno čamila u neadekvatnim uslovima proteklih desetak godina. Knjižni fond su, od Arhiva, sada počele da preuzimaju i druge gradske ustanove, a pre svih Narodna bilblioteka.

Direktorka te ustanove Nadica Kostić kaže da će, posle preuzimanja najbogatije biblioteke, biti otvoreno zavičajno odeljenje gradske biblioteke i da među ostavštinom ima knjiga kojih nije bilo na policama ustanove kojom rukovodi, pa čak ni lektire koja je još uvek aktuelna. Prema njenim rečima, možda najvrednije u fondu su knjige koje se odnose na teoriju književnosti, zatim razne enciklopedije, stručna literatura, klasici....


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije